11.8.2017. 20:27
0
Neka igre počnu: Da li se Arsenal i Manchester United vraćaju na puteve stare slave? Ko može ugroziti Juventus? PSG ili Monaco?
Nova fudbalska sezona u najboljim evropskim ligama je pred vratima. Dok pišem ovaj tekst fudbaleri Leicestera i Arsenala su na zagrijavanju i pripremaju se za prvu utakmicu sezone 2017/2018. A kakva sve dešavanja na zelenim travnjacima možemo očekivati ove godine, ostaje nam da vidimo, pratimo, uživamo i grizemo nokte od nervoze kada igra tim za koji navijamo.

Što se transfera tiče, izuzev  Neymarovog prelaska iz Barcelone u PSG za 222 miliona eura, neke basnoslovne iznose nismo vidjeli. A o nekim najvećim je naš portal pisao prije nekoliko dana, te tekst možete vidjeti:  http://www.source.ba/clanak/Amila/445265/Pomjeranje-granica--Pogledajte-najvece-transfere-ovog-ljeta

Premier League

Najpopularnija liga na svijetu se vraća 11.8. kada će snage odmjeriti Arsenal i Leicester, a ove godine, očekivanja od ove lige su još veća, s obzirom na to da Arsenal i Manchester United u sezonu ulaze dosta poboljšani u odnosu na prethodne godine. Favorit za osvajanje i ove će godine biti Chelsea, koji je zadržao većinu svojih igrača iz prethodne sezone kada su osvojili titulu, no tom timu u napadu se pridružio i Alvaro Morata. Možda nisu kvalitetom, ali i imenima najbolji tim u ligi, no njihovo prošlosezonsko osvajanje titule zasigurno ne bi smjelo proći nezapamćeno. Ipak, sada igraju i Ligu prvaka, pa ćemo imati priliku vidjeti da li će Plavci na čelu sa Antonijom Conteom uspjeti to uraditi i ove godine, balansirajući oba takmičenja.

U borbi za titulu će se također nalaziti već pomenuti Arsenal i Manchester United, koji se žele vratiti na puteve stare slave, a pored njih ne bismo smjeli zapostaviti ni Manchester City, Liverpool i Tottenham, koji je ove godine doveo nekoliko dosta dobrih pojačanja, no da li su se ostali timovi potrudili više od njih, preostaje nam da vidimo u mjesecima pred nama.

S obzirom na to da je u najzanimljiviju ligu došlo mnoštvo novih igrača, za sobom su donijeli i velika očekivanja. Dva najveća transfera ovog ljeta su bili napadači Alexandre Lacazzete iz Lyona u Arsenal i Romelu Lukaku iz Evertona u Manchester United. Ova dva igrača su trenutno najbolji izbor za svoj klub na toj poziciji i od njih se očekuje barem više od 20 golova. Ambiciozni, mladi, talentovani igrači i imaju potencijal da postanu najbolji mladi napadači u Evropi ove sezone.

Kada govorimo o veznim igračima, posebnu pažnju bi trebalo obratiti na Tiemoue Bakayokoa u Chelseaju, koji je među Plavce ovog ljeta došao iz Monaca, te bi Chelsea sada mogao postati još defanzivniji.

Što se zadnje linije tiče, Manchester City je potrošio 230 miliona eura na odbambene igrače i golmana.

 Novo pravilo

Ove  godine se uvodi novo veliko pravilo – naknadno kažnjavanje igrača za simuliranje, a igrač za kojeg se dokaže da je simulirao bi mogao dobiti i dvije utakmice kazne.

Također, više nećemo imati priliku vidjeti 'cool' dizajne travnjaka, kao što je Leicester imao običaj to raditi. Svaki teren će morati imati horizontalne linije.

La Liga

Španska liga počinje 19. augusta. Real Madrid će svoju odbranu titule početi gostujućom utakmicom, a protivnik će im biti Deportivo La Coruna, dok će Barcelona na Camp Nou dočekati Real Betis. Atletico Madrid sezonu počinju protiv Girone, koja se ove godine plasirala u ligu. Protivnik Sevilli će biti Espanyol.

Iako je Barcelona cijele prošle sezone pravila pritisak, Real Madrid se nije dao, te su na kraju sasvim zasluženo, nakon pet godina podigli pehar osvajača španske lige. Slična borba nas očekuje i ove godine, a zasigurno najvažniji trenuci u toj borbi će biti dva međusobna meča, a prvi El Clasico je zakazan za 20. decembar na Santiago Bernabeu, dok Barcelona najljućeg protivnik na svom stadionu dočekuje 6. maja.

Španska liga je već odavno 'utrka dva konja', gdje najčešće iduća mjesta zauzimaju Atletico Madrid i Sevilla. Ipak, Simeonova ekipa ove godine možda i više nego ikada prije ima priliku da poremeti planove vodećim timovima, posebno jer je njihov možda i najbitniji igrač Antoine Griezmann, ipak odlučio ostati u Atleticu, nakon što su ga povezivali sa prelaskom u Manchester United. Njihova odlična defanzivna igra je bila ključ svih njihovih uspjeha prethodnih godina, pa onda slijedeći neku logiku, i ove godine to očekujemo od njih.

Serie A

Kao i prethodnih godina, apsolutni favorit za osvajanje ove lige je Juventus. No da li će poraz u finalu Lige prvaka utjecati na njihovo samopouzdanje, a također više u svom timu nemaju Dani Alvesa, Bonuccija, a najvjerovatnije bi mogli ostati i bez Alex Sandra. Sve su to igrači, koje je teško zamijeniti na njihovim pozicijama.

Nekih prethodnih godina bismo rekli da će Roma definitivno biti druga na tabeli, no tada smo imali skoro nikad gori Milan. Ove sezone to više nije tako. Milan je već sada, bez ošutane prve lopte, u boljem stanju nego je to bio prethodnih godina. Dolazak Musacchia, Kessiea, Rodrigueza, Bonuccija i Andre Silve, na čelu sa trenerom Vicenzo Montellom – već zvuči kao tim koji se bori za mjesto u Ligi prvaka, jer ako se Montella sa timom koji je imao prošle godine plasirao u Evropa ligu, zamislite samo šta možemo očekivati ove sezone.

Roma je prošle godine imala rekordan broj bodova, nikada nisu bili bliže osvajanju Scudetta, ali na kraju ipak nisu uspjeli. Sudeći po pripremnim utakmicama, naš Edin Džeko bi i ove godine mogao biti raspoložen, no treba uzeti u obzir da sada u timu Rome nema Mohammeda Salaha, koji je bio asistent mnogih Edinovih golova.

Na klupi Intera ove godine će sjediti Luciano Spalleti, čovjek koji bi ovom klubu konačno mnogo donijeti neku stabilnost, ali i prepoznatljiv i atraktivan stil igre. A također, Mauro Icardi je ponovo tu.

Bundesliga

I ovom ligom godinama dominira samo jedan klub – Bayern Munchen, koji će ove sezone biti pojačan Jamesom Rodriguezom, Corentinom Tolissom, te defanzivcem Niklas Suleom, no u njihovim redovima više nema umirovljenih Philippa Lahma, Xabi Alonsa, te Douglasa Coste, koji je prešao u Juventus.

Kada je Borussija Dortmund u pitanju, oni bi ove godine mogli izgledati još bolje, s obzirom na to da je kormilo ekipe preuzeo Peter Bosz. Ovaj tim ima zaista snažnu prednju liniju sa Marcom Reusom, Andre Schurrleom, Dembeleom, Aubameyangom i Maximilian Philippom, koji će zasigurno 'prekucati' kolonu gdje se upisuju postignuti golovi. Ipak, sa druge strane terena, situacija je pomalo zabrinjavajuća, no dolaskom Omera Topraka iz Bayera, možda se i tu neke stvari poprave.

Pored ova dva kluba, koja će vrlo vjerovatno zauzeti prva dva mjesta na tabeli, među prvim bi se mogli naći RB Leipzig, Hoffenheim i Bayer Leverkusen. Hoffenheim je uspio izboriti se za kvalifikacije Lige prvaka, no da li će to biti ostvarivo i ove godine, vidjet ćemo. Također, slična priča je i sa Leipzigom, no vjerovatno će naći svoje mjesto među prve četiri ekipe.

Ligue 1

PSG je prošle sezone izgubio Zlatana Ibrahimovića, a napravio je još nekoliko loših poteza, što je rezultiralo 'prepuštanjem' pehara prvaka Monacu. Ipak, ove godine ćemo vrlo vjerovatno gledati dosta drugačiji PSG, s obzirom na to da u svojim redovima sada imaju Neymara, ali i Dani Alvesa.

Uprkos nekoliko loših dešavanja za Monaco, te mogućnosti da Mbappe ode u Real, ipak Monaco ima velike šanse da se i ove godine nada tituli prvaka.  A možda i najveći razlog sa optimizam ovog kluba je trener Leonardo Jardim, koji je možda i više od bilo kojeg igrača, zaslužan za osvajanje prošlosezonske titule prvaka. Također, ostanak Radamela Falcaa u ekipi bi zasigurno trebao biti dodatni vjetar u leđa ovoj ekipi.

U borbi za prvaka francuske lige, ovom dvojcu bi se mogli pridružiti Marseille, Nice, te Lille.

 

(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.