5.12.2017. 14:15
12
A onda gledaj ''lafčino''. Vidiš li najhrabriju ženu na svijetu?!
Mnogima, odnosno onim manje upućenim u politiku, do neki dan je bio nepoznat. Samo još jedan uposlenik u državnoj instituciji. Zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva BiH se zove Dženan Selimbegović. A posljednjih dana ste imali priliku čuti za njega, ali i pročitati njegovo šovinističko mišljenje

''Gledam trailer za nekakav intervju na BHT-u. Sjele dvije ''polovnjače'' jedna nasuprot druge. Jedna loše izblajhana, a druga sa sfušerenim kolagenom u usnama. Ljudi ih zovu novinarkama. I sada ova izblajhana, mrtva – hladna kroz čuperak loše njegovane kose, izvali da je BiH u ratu odbranila u stvari šaka novinara na BHT-u. Ništa Armija BiH, ništa heroji, ništa Alija... samo ona i njena raja...'', napisao je dotični gospodin na svom Facebook profilu, a odnosilo se na emisiju Interview20 Sanele Prašović Gadžo, kojoj je gost bila Arijana Saračević Helać.

Ipak, ubrzo nakon objavljivanja statusa, Dženan je dobio odgovor od Sanele Prašović Gadžo, koja je od Predsjedništva BiH tražila da reaguje na istupe zamjenika sekretara najviše državne institucije.

No, u toj instituciji svi gluhi i nijemi. Redom su svoje reakcije iznosili svi koji su bili upoznati sa izjavom gospodina Dženana, ali od Predsjedništva BiH ni traga ni glasa. Udruženje BH novinari također je osudilo ovaj čin, te su naglasili da se radi o muškom seksizmu, mržnji i omalovažavanju žena na nivou predrasuda.

"Sasvim je jasno kome su upućene primitivne i proste riječi, te mizogini komentari koji u javnom komunikacijskom prostoru promoviraju muški seksizam, mržnju i omalovažavanje žena na nivou predrasuda. Budući da je gospodin Selimbegović javni službenik i uposlenik u Kabinetu generalnog Sekretara Predsjedništva, najviše državne institucije u BiH, smatramo kako javni službenici u svojim komentarima ne bi smjeli kršiti zakonske propise, standarde i vrijednosti ljudskih prava, kao i međunarodne deklaracije koje je prihvatilo državno Predsjedništvo", navodi se u javnom protestu Udruženja iz kojeg su istakli kako se zalažu za slobodu izražavanja, posebno na internetu.

"Ali nikako ne možemo prihvatiti primitivno komentiranje izgleda novinarki, etiketiranje i omalovažavanje njihovog ženskog identiteta koji su sadržani u Selimbegovićevom Facebook postu", naveli su iz Udruženja.

Da li je gospodin Dženan uopšte upoznat sa likom i djelom Arijane Saračević Helać?! Da li zna šta, kada, gdje i kako je ona obavljala svoj posao?! Je li nekada čuo da je 1993. dobila nagradu za najhrabriju novinarku na svijetu, koja je izvještavala sa prvih ratnih linija?! Da li zna da je Arijana, kako i sama kaže, bila novinarka prije rata, za vrijeme rata, a to je itekako i poslije rata, evo sve do danas i tu joj nije kraj?! Gospodine Dženane, ako ne znate, ovom prilikom Vas pozivam da pročitate samo neke dijelove iz bogate biografije Arijane Saračević Helać.

''Na scenu dolazi rat i sve ono što rat donosi i odnosi sa sobom! Najveći izazov upravo se isprječio ispred mlade Arijane: povući se, otići u svijet poput rijeka drugih i ostaviti sebe, svoju dušu, na kućnom pragu ili ostati? Arijana je odlučila ostati u Sarajevu: redovni dotadašnji posao, koji se često uživao uz kafu u hladu sarajevskih bašti gdje se ćaskalo, komentarisalo i žurilo na termine, zamjenili su koraci puni rizika kojima je bila potrebna beskrajna hrabrost! Hrabrost za korake koji su do tada navikli na zvuke Čolinih, Dugmetovih, Harijevih, Dininih i inih legendarnih – sarajevskih pjesama iz bezbrojnih sarajevskih kafića i na vazda bliske pozdrave poznanika, prijatelja i onih koji su Arijanu jednostavno željeli pozdraviti kao poznatu, medijsku osobu''

A nagrade koje je dobijala ova hrabra novinarka su priča za sebe:

''U toku rata najbolje ocjene iz gimnazije i studija zamjenile su najbolje nagrade koje se dobijaju samo u najtežim okolnostima – ratnim. Takve nagrade je dobila novinarka Arijana Saračević Helać: najviša nagrada za hrabrost - Zlatni Ljiljan, čime je ujedno prvi civil u Bosni i Hercegovini koji je dobio ovu nagradu. Druga nagrada je Svjetska nagrada za hrabrost koja se svake godine dodjeljuje ratnim reporterima i koja joj je dodijeljena 26.10.1993. godine u New Yorku. Uz krhku Arijanu nisu bili zaštitni prsluci niti ih je, veli, bilo dovoljno da bi ih mogli dobiti i novinari''.

Javnost u Bosni i Hercegovini je već odavno upoznata sa likom i djelom ove novinarke. Arijana je simbol profesionalnosti, časnog i dostojanstvenog obavljanja svog posla. Arijana je uzor mnogim mladim novinarima, simbol za hrabrost.

Ipak, na primjeru Dženana, a kasnije i Edina Ramića, koji je objavio sliku sa gospodinom Selimbegovićem, vidimo da i dalje postoje neki koji, prije svega ne cijene nikoga. Jer, otkud nekome pravo da nečije žene, majke, sestre, naziva POLOVNJAČAMA?! I šta je uopšte želio postići time, šta mu znači polovnjača? Žena koja je u životu postigla sve ono o čemu on može sanjati?! Ako je to – onda smo svi mi polovnjače, ili želimo to postati.

 Image may contain: 2 people, people smiling, glasses and text

Gospodine Dženane, idući put Vam ne bi bilo na odmet da razmislite prije nego ništa ne napišete, jer pljuvanjem i vrijeđanjem poznatih, nećete to i sami postati. Dobit ćete ''nekoliko minuta'' slave, ali će proći. Kao što ćete i Vi proći i Vaša bijedna razmišljanja. A ovakvi kao Arijana su tu zauvijek. Kakav god narod bili, pamtimo mi naše heroje i heroine.

A onda gledaj ''lafčino'', vidiš li je?! Prepoznaješ li je?!

 

(Amila Alijagić)

12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.