4.6.2018. 14:42
0
''Bio je pametan, jak, hrabar, nije se uklapao u sistem privatne države, nije bio podložan manipulacijama, kao što ni sam nisam''
Članovi Anketnog odbora Narodne skupštine RS u utorak bi trebali razmatrati izvještaj koji su trebali da sačine u vezi sa relevatnim činjenicama slučaja stradanja Davida Dragičevića.

U prethodnom periodu uzete su izjave od ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, tužioca Okružnog tužilaštva Banja Luka Dalibora Vreće i glavnom tužioca Okružnog tužilaštva Banja Luke Želimira Lepira. Sjednicama je predsjedavao predsjednik Anketnog odbora Branislav Borenović, a prisutni su bili zamjenik predsjednika Drago Kalabić, te članovi Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić. Također, bili su prisutni i Ljiljana Tešanović i Borislav Radovanović ispred grupe ''Pravda za Davida''.

Tužioci su rekli da utvrđuju sve činjenice u ovom slučaju i da će istraga biti otvorena ako se ikad utvrdi da je riječ o krivičnom djelu i da za sada Tužilaštvo ne može kvalificirati ovaj slučaj.

''Oni dobro znaju koga štite, ja ne štitim nikoga, ja sve javno prozivam i dajem činjenice. No, ono što sam davao do sada, neću više, nijednu činjenicu ni dokaz neću prezentovati nikome, ni javnosti, ni MUP-u, ni tužilaštvu. Na njima je da odrade sljedeće korake. Sutra je sjednica Anketnog odbora, a zna se šta ja očekujem. Da se to okvalifikuje kao teško ubistvo'', kazao je Davor Dragičević za Source, te istakao svoje planove za dalje, nakon sutrašnjeg izjašnjavanja Anketnog odbora.

''Imam ja planove, ali to tek kad oni izađu sa saopštenjem. Onda ću ja i grupa ''Pravda za Davida'' reagovati na adekvatan način. Od svih dokumenata, jedini zvaničan dokument koji sam ja dobio je potvrda o smrti i to je bilo samo s namjerom da ja svoje dijete ukopam i sahranim. A kako sam najavio, bit će i ekshumacija tijela Davida Dragičevića'', ističe Dragičević.

Od samog početka, Davor Dragičević tvrdi da je njegov sin ubijen, te optužuje policiju i tužilaštvo da to prikrivaju. Vrh policije RS je protiv Dragičevića podnio tužbe za klevetu, a on je tužilaštvu dostavio više od hiljadu prijava u kojima se navodi da je David Dragičević nestao 18. marta,  a pronađen je tek 24. marta.

''Jeste, od samog početka tvrdim da su to uradili pripadnici MUP-a. David se nije uklapao u sistem ove države, uradili su to jer je bio pametan, jak, hrabar, IT stručnjak, budućnost ove države, a nije bio podložan manipulacijama bilo koga, kao što ni ja nisam podložan manipulacijama'', govori nam Dragičević, ističući da je to zapravo slika države.

''To je slika naše države, treba se riješiti ili spriječiti sve one koji se ne uklapaju u šemu sistema privatne države. Sve ono što je prosto nemoguće i što se ne može imati, niti zamisliti ni u Albaniji, Švicarskoj, Kanadi, Americi, Monaku, Zanzibaru, oni su to ovdje napravili''.

Davor Dragičević već 70 dana uz podršku grupe ''Pravda za Davida'' organizuje okupljanja u centru Banje Luke, tražeći, kako je već navedeno, pravdu u slučaju ''teškog ubistva'' njegovog sina. Na skupu u nedjelju se obratio i političarima i iz vlasti i opoziciju u RS-u, rekavši da, ukoliko se do oktobra ne riješi slučaj ubistva njegovog sina Davida, izbora neće biti. No, nije objasnio šta konkretno pod tim misli i kako bi to trebalo biti izvedeno.

''Poručujem Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović, ministru pravde Antonu Kasipovići i policije Draganu Lukaču i svim ostalim političarima na vlasti i u opoziciji, da ako ne riješite do oktobra 'slučaj Davida Dragičevića', izbora neće biti. Ja vam neću dati, neće ni narod. Svim institucijama poručujem, nećete dočekati oktobarske izbore, morate riješiti ubistvo Davida Dragičevića'', rekao je Davor na skupu u centru Banje Luke.

''Imam podršku i građana RS, Federacije, Evrope, svijeta, podrška iz dijaspore je također velika. Zaista mi sve to mnogo znači'', rekao je Davor na kraju razgovora za Source.

(Amila Alijagić)

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.