17.9.2018. 19:25
10
Izađi i bori se: Dokle god ona tri čobana mogu da nadglasaju Sokrata i mene, ja u demokratiju ne vjerujem
U Bosni i Hercegovini svaki novi dan je stvoren za neku novu satiru. Neku novu zajebanciju. Obično na naš račun, podrazumijeva se.

Mi Bosanci, po nekim starim pričama, slovimo za vrlo duhovit narod. Također, isto po nekim pričama, kažu da se samo iznimno duhoviti ljudi znaju šaliti na svoj račun. A ko se bolje od Bosanaca zajebava na svoj račun?! I koja to zemlja bolje od BiH svakodnevno daje materijal i razlog za zajebanciju?! Nekada manje, nekada više.

Pogađate, u predizborno vrijeme, materijali za zajebanciju se kriju doslovno iza svakog ćoška. I opako nam se smiju sa billboarda polijepljenih, baš iza svih tih ćoškova.  A mi se trenutno nalazimo u tom periodu godine. Od prethodnih izbora, ništa bolje nam nije. Zapravo, gore je. A ako mene pitate, bojim se da se opet ništa neće promijeniti. Prvenstveno zbog ustaljenog razmišljanja ''Neću glasati, baš će moj glas nešto promijeniti''.

Pa gledajte, iako sada nećete čuti ništa novo, ali vrlo je bitno izaći i glasati. Jer, ovi koji godinama glasaju, definitivno neće promijeniti ništa, u to budite sigurni. Oni oduvijek glasaju za isto. I ovaj će put, također. Pa čak, ukoliko se ne pronalazite nigdje, izađite i poništite listiće. Barem spriječite manipulisanje. Uradite bilo šta, jer u svakom slučaju sve je bolje od pasivnog posmatranja. Danas pasivno posmatrate, sutra plačete na stanici, dok bježite iz zemlje, koju ste birali (odnosno niste) da bude takva.

Zašto Platon ne vjeruje u demokratiju?!

Vidim, posljednjih dana se smijete čovjeku koji na skupu SDA u Zenici oduševljeno, u ekstazi i potpunom transu, dočekuje Bakira i Sebiju Izetbegović. Pa čak je naziva i heroinom. Istina, na prvu zaista jeste smiješno, no kad malo razmislite, zapravo je tragedija shakespearovskih razmjera. To smo mi. I budite sigurni da će on ujutro biti prvi na svom biračkom mjestu, jer treba podržati one koji su vam donijeli 200 grama kafe i bocu vode sa likom heroine.



I to je nama naša demokratija dala. Možda ne postoji idealan sistem, možda u krajnjem slučaju, demokratija i jeste najbliža tome da bude vrlo dobar sistem, no mnoge dorade i prilagodbe su itekako potrebne.

– Vidiš li ona tri čobana u daljini, prijatelju?

– Dokle god oni mogu da nadglasaju Sokrata i mene, ja u demokratiju ne vjerujem! - Platon

Dokle god čovjek sa skupa SDA, čijem oduševljenju Bakiru i Sebiji se tako grohotom smijete- i njemu slični - mogu nadglasati obrazovane i školovane ljude - ja u bolje u ovoj državi ne vjerujem, ma koliko da je volim. A volim je dovoljno da želim ostati ovdje i boriti se za sebe. I za nju. Ali ne njihovim sredstvima. Ne zveckanjem oružjem!

IZAĐI I BORI SE!

Zato, kao što je onda rekao dobri stari Darko Rundek IZAĐI I BORI SE.

Izađi i bori se

U ovom gradu nema mjesta za jednog od nas

Izađi i bori se

Ulica je prazna, ali s prozora motre na nas

Izađi i bori se

Uzet ću ti život ako ostaneš - uzimam čast.

Ukoliko bude NJIH, mnogih više neće biti, a onima koji ostanu, bit će oduzet i posljednji atom časti.

Izađi i bori se, ne plači sutra na stanici za rastanke!

 

(Amila Alijagić)

 

10
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.