4.2.2019. 18:20
1
DeMONT Pejton, jer smo prevazišli Monty Python!
U nedjelju je vodena bujica srušila pješački most na rijeci Željeznici, koji povezuje naselja Lužani i Pejton.

A nama je preostalo samo to da budemo sretni i zadovoljni jer niko nije povrijeđen. A šta da jeste, ko bi odgovarao za to? Firma Porobić iz Zavidovića? Senaid Memić? Kako da ne! Odgovarao ne bi niko, ja da vam kažem.

Također, vrlo bitno je spomenuti da je cijena radova ovog mosta iznosila 1.394.323,20 KM.

Nakon događaja, izjave su sijevale na sve strane, jer svakom njegova guzica mila. Pa da krenemo...

“Vodena bujica srušila je nedovršeni pješački most na rijeci Željeznici koji povezuje naselja Lužani i Pejton na Ilidži. Most investira i finansira Općina Ilidža. Ovo je eksces, on se svakome može desiti. On je neplaniran. Možda je trebao biti planiran, jer se dešava da vode nadođu. Kad je riječ o mostu, ništa se tragično nije desilo, nikome nije ugrožen život. To što je palo 130 kubika betona i 40 tona željeza će u narednih sedam dana biti uklonjeno'', kazao je načelnik Ilidže Senaid Memić.

Načelnik Memić kaže da je to eksces i da se svima može desiti, a dalje u svojoj izjavi navodi, kako je MOŽDA trebalo biti planirano i predviđeno da voda može nadoći. Dakle, onaj ko je predvidio da voda može nadoći, njemu se definitivno ne bi desilo da ta ista voda sruši most. Tako da, cijenjeni gospodine načelniče, ovo se ne može desiti svima, nego samo onima koji iz nekog razloga, nepropisno, nepravilno, bez prethodno razrađenih planova, počinju graditi mostove.

"Dugo radimo mostove, nismo novi u tome. Sve poduzete mjere su bile u okviru normalnih okolnosti. Nažalost, nivo vode je u roku od 10 sati povećao približno metar. To je izazvalo popriličan pritisak na skelu. Donijelo je granje i drveće. Kada se materijal nagomilao došlo je do pravljenja brane. Prednja rešetka to nije mogla da podnese. Takve stvari se dešavaju. One su nepredvidive. Primjedbi na investitore nema. Ono što je viša sila, mi na to ne možemo utjecati. Tehnologija i dinamika radova su usklađene", kazao je Adis Saničić iz firme Pont koja je jedan od izvođača radova na pješačkom mostu.

Dok su iz firme Porobić kazali – pazite, nećete vjerovati – da nisu mogli predvidjeti da će doći do vanrednih okolnosti.

Za nekoga ko nije novi u izgradnji mostova i ko već duže vrijeme se bavi tim poslom, i nije baš da im u prilog ide činjenica da im se srušio most, a da oni baš nikako to nisu mogli predvidjeti. Jer ko bi pobogu mogao i pomisliti da kiša u Sarajevu može padati više sati, da to potom može prouzrokovati porast rijeke, a sve to zajedno učiniti da se sruši most. Prosto, nezamislivo. Nikada nam to ne bi naumpalo.

A onda na scenu stupa, ko drugi nego SDA, optužujući – opet nećete vjerovati koga – vlast.

“Vlast je prespavala elementarne nepogode, pokazujući da je se ne dotiču stvarni problemi građana. Upravo kada treba da radi, Vlada spava i još jednom potvrđuje da nije sposobna nizašta, osim za demagogiju i praznu priču.”, saopštavaju oni kojima je demagogija utkana u sve pore njihovog postojanja.

A o njihovoj brizi o elementarnim nepogodama i stvarnim problemima građana, dovoljno govori podatak da su prošle godine ugasili Federalni fond za pomoć područjima nastradalima od prirodne nesreće.

Tako da, nemojte nam samo vi govoriti o demagogiji, praznim pričama i brizi o građanima. Ne da ste posljednji koji o tome mogu govoriti i druge optuživati, nego nemate na to nikakvo pravo, ma da ste još stoput opozicija, kojoj je posao da kritikuje vlast.

Zbog svih vas zajedno, i lijevih i desnih, mi smo ovdje davno prevazišli Monty Python, a kao nagradu za to, sada smo dobili DeMONT Pejton. Hvala vam!

P.S.: Za sljedeći most naučiti: Uslijed višesatnih ili višednevnih padavina, 'velika je mogućnost' da voda nadođe, te sruši most.

 

(Amila Alijagić)

MostIlidza
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.