25.3.2019. 19:05
0
Šta očekuje maloljetnike koji su u Velikoj Kladuši ubili bračni par Đogić?!
U subotu 23.3. u mjestu Šumatac u blizini Velike Kladuše dogodio se strašan zločin.

Pronađena su dva beživotna tijela, a kako je kasnije saopćeno radi se o starijem bračnom paru Đogić, koji su bili penzioneri, a koje su tupim predmetima usmrtila dva maloljetnika.

Oni su nakon pljačke, koja je, po svemu sudeći, bila motiv ubistva, pokušali pobjeći motornim vozilom koje su uzeli iz dvorišta ubijenih staraca, ali su ih presreli policajci koji su na dojavu mještana krenuli prema mjestu gdje se desilo ovo ubistvo.

T.Š. i E.Đ. su predati Tužilaštvu USK koje će najvjerovatnije zatražiti 30-dnevni pritvor dok traje istraga. Također je zakazana i obdukcija tijela žrtava na Patologiji Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću.

Mi smo kontaktirali Tužilaštvo USK, te pitali ih o detaljima ovog ubistva. Ipak, kako su nam rekli, kada je ovaj slučaj u pitanju, mogu nam dati samo neke informacije, ali ne i sve detalje događaja.

''Možemo vam reći ono što smo već objavili u medijima. A to je da su komšije bračnog para Đogić u Kladuši u subotu 23.3. pozvali policiju, jer nisu vidjeli bračni par. Na lice mjesta je odmah upućena patrola, koja je otkrila dva beživotna tijela. Nakon toga je upućen i dežurni tužilac sa pripadnicima MUP USK i naravno mrtvozornik. Odmah su utvrdili da se radi o nasilnoj smrti'', rečeno nam je iz Tužilaštva USK.

Također, iz Tužilaštva USK su nas obavijestili da sve što se tiče ovog slučaja, ne smije se iznositi u javnost, s obzirom da se radi o maloljetnim licima, koji su zaštićeni zakonom.

''Potvrđeno je da su uhapšena dva maloljetna lica, a na teret im se stavlja izvršenje dva krivična djela, od kojih je jedno ubistvo. Sav dalji tok krivičnoj potupka prema maloljetnim licima će biti isključen od javnosti. Dalja objava nije moguća i štagod da se desi u krivičnom postupku. Jer zakon o zaštiti i postupanju s maloljetnicima u krivičnom postupku izričito zabranjuje objavu toka postupka, odlika i svega što se dešava prema njima''.

No, kako se sudi maloljetnicima?! Kako teče krivični postupak i koje su to kazne koje mogu dobiti maloljetna lica koja su izvršila krivično djelo?!

''Ima više mogućnosti. Maloljetnicima se može izreći kazna maloljetničkog zatvora. A ona može biti do 10 godina. Izriče je Sud u krivičnom postupku, koji ima posebna pravila, jer je poseban zakon kojim se određuje status tih maloljetnika. Takve odluke, odluke o pritvoru ili bilo kojim mjerama prema maloljetnicima se ne iznose u javnosti. Jedino što se u konačnici može objaviti u javnosti je pravosnažna odluka u postupku. Kada bude pravosnažna, tada tek sudija za maloljetnike, koji postupa u postupku može dozvoliti objavu odluke. Ali ni tada se ne mogu objaviti lični podaci, niti bilo koje druge informacije kojim bi se mogle osobe identificirati. Dakle, zaštita maloljetnika je na prvom mjestu'', rekli su iz Tužilaštva USK.

Kada je riječ o izdržavanju kazne, iz Tužilaštva su nam rekli da maloljetnici svoje kazne služe u posebnim kazneno-popravnim institucijama, jer po našem krivičnom sistemu, moraju biti odvojeni od odraslih počinioca krivičnih djela.

Za kraj su nam iz Tužilaštva USK naglasili da je sve ovo hipotetski, prema zakonskim odredbama i ne tiče se isključivo slučaja dvostrukog ubistva u Velikoj Kladuši.



(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.