27.3.2019. 16:36
0
Najgore sportske povrede: Samo sam se želio maknuti s leda da moja majka ne vidi na TV-u kako krvarim do smrti
U susretu Portlanda i Brooklyna, Jusuf Nurkić pretrpio je težak lom noge. Naime, on se povrijedio u produžetku prilikom doskoka.

Kako su saopštili iz NBA lige, bosanskohercegovački centar ima otvoreni lom potkoljeničnog dijela, a slomio je obje kosti i fibulu i tibiju. Jasno je da je sezona za Jusufa Nurkića gotova, a koliko će pauzirati, bit će utvrđeno naknadno.

Najteže sportske povrede

Ronnie Lott – NFL

Svi ljubitelji ovog sporta, svjesni su koliko on može biti opasan. Igra od igrača zahtijeva da se čitavom snagom zalijeću u druge igrače, što može dovesti do ozbiljnih povreda. Upravo se to desilo Ronnieju Lottu.

Naime, u sudaru između dvojice igrača, Lott se našao u sredini, što je dovelo do toga da slomi prst. S obzirom da se radilo o ozbiljnoj povredi, imao je dvije opcije – operacija ili amputacija. Izabrao je ovo drugo, jer je oporavak bio tri sedmice kraći, pa je mogao biti spreman za početak sezone. Čim je skinuo zavoj, zažalio je zbog svoje odluke.

''U životu nisam vidio ništa ružnije. Samo sam šutio i zurio u to. Htio sam se smijati, ali bilo mi je zlo, oblio me hladan znoj..'', kazao je Lott tada.


Terrell Davis – NFL

U toku grube igre, protivnički igrač je Davisa jakim udarcem šutnuo u glavu. Davis je potom izgubio svijest na nekoliko minuta, a kada se osvijestio, nije mogao ništa da vidi.

Davis je slagao treneru da može nastaviti, čak je i sudjelovao u jednoj od akcija. Na poluvremenu, doktori su ga odveli u svlačionicu i bilo je jasno da on ništa ne vidi. Dali su mu lijekove protiv migrene. To je bilo, kako je on rekao, najdužih i najtežih 15-ak minuta u njegovom životu. Vid mu se vratio, a on je u nastavku s dva touchdowna odigrao poluvrijeme života.


Clint Malarchuk – Hokej

Ovo je definitivno jedna od najgorih povreda u historiji sporta. Clint Malarchuk je bio golman Buffalo Sabresa.

U utakimici protiv St.Louisa otklizao je do gola kako bi pokupio pak, no tokom kontakta s protivničkim igračem došlo je do nevjerovatne nesreće. Naime, Steve Tuttle je pao na glavu, a tokom pada klizaljkom je Clintu prerezao vratnu žilu. Malarchuk je peškirom uspio imobilizirati ranu, pa čak i otklizati s leda.

''Bio sam siguran da ću umrijeti. Jedino što sam želio je da se maknem s leda, tako da moja majka to ne vidi preko TV-a kako krvarim do smrti'', rekao je on.

Ipak, na svu sreću Malarchuk je preživio. Šivali su ga dva sata, a na ledu je bio već četiri dana kasnije. No, psihički nije mogao više idržati. Nastavio je igrati hokej, ali u nižim ligama Sjeverne Amerike.

Anthony Van Loo – Fudbal

Belgijski fudbaler godinama je imao srčanih problema, doktori su mu dopustili nastavak karijere, ali s ugrađenim automatskim defibrilatorom.

Tokom utakmice Roeselarea i Antwerpena, Van Loo je doživio srčani udar i umro na terenu. Ipak, defibrilator nije zakazao i nekoliko sekundi kasnije, Anthony se vratio među žive.

Wayne Shelford – Ragbi

Englezi često za ovaj sport kažu da je huliganska igra, koju igraju gospoda. No, vrlo često oni znaju preći granicu, što može dovesti do ozbiljnih povreda. Upravo to se desilo Wayneu Shelfordu.

Naime, u skupu, kada se lopta ubacuje u igru, često dolazi do raznih prljavih udaraca, bilo je slučajeva pucanja zuba, šake i ostalih kostiju. Ipak, Shelfordu se nije desilo ništa od toga, nego ono što je možda i najveći strah svih muškaraca – povreda testisa.

U utakmici između Novog Zlanda i Francuske, Shelfordu je protivnički igrač čepovima kopačke razrezao testise. Prizor je bio užasan, otvorena rana, a jedan testis je visio sa strane. Odmah su ga pored terena zašili, a samo nekoliko minuta poslije, on je nastavio utakmice.

 

 

(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.