11.4.2019. 20:05
0
Poruka za cijeli svijet - NEMATE PRAVO NA SLOBODU!
Od 2012., ovaj 48-godišnjak rođen u Queenslandu, živio je u ambasadi Ekvadora u bogatoj londonskoj četvrti Knightsbridge.

Od 2012. do danas Julian Assange je proveo u ambasadi Ekvadora. Danas je uhapšen. Danas je cijeli svijet dobio jednu i jedinstvenu poruku – NEMATE PRAVO NA SLOBODU.

Assange je 19. juna 2012. došao u ambasadu Ekvadora u Londonu, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje su ga željeli ispitati zbog navoda o seksualnom napadu, a za šta je Assange smatrao da je dio plana samo kako bi ga doveli u SAD da se suoči sa zakonom, zbog objavljivanja vojnih i diplomatskih dokumenata.

Među tim povjerljivim dokumentima, nalazio se i video koji prikazuje američke vojnike koji pucaju na iračke civile, pod nazivom ''Collateral Murder''. A prikazivao je snimke zračnog udara u Bagdadu 2007. godine. U tom napadu, između ostalih, ubijeno je i nekoliko iračkih novinara.

Kada je 2011. govorio za SBS-ov program Dateline, Assange je kazao kako je to uradio jer je želio da vlade i vojne snage preuzmu odgovornost za to što su uradile.

''To je 91.000 izvještaja između 2004. i 2010. Od američkih snaga, koje ne samo da uključuju specijalne snage, nego sve redovne snage američke vojske. To uključuje lokaciju, datum, jedinicu, broj ubijenih osoba. Ustvari, to je najdetaljnija historija bilo kojeg rata ikada. Veoma je važno''.

Prema zakonu o špijunaži u SAD-u, curenje povjerljivih dokumenata može se kazniti do 45 godina zatvora.

Te iste godine Julianova majka je također za SBS rekla kako Australska laburistička vlada može i treba mnogo više učiniti kako bi pomogla njenom sinu, te da cijelu tu vladu smatra marionetom SAD-a.

''Čini se da je Obama jedina osoba koju Australska vlada sluša. Čini mi se da mi uopšte nismo slobodna i nezavisna zemlja i mislim da se brzo krećemo iz kolonije Commonwealtha u 51. Državu SAD-a.''.

Šta je WikiLeaks?

Assange je osnovao WikiLeaks na Islandu 2006., kao neprofitnu web stranicu, koja je do tada već objavila više od 10 miliona povjerljivih ili cenzurisanih dokumenata, naravno štiteći izvore tih informacija.

Za neke od brojnih izvještaja koje je WikiLeaks objavio, američki State Department je rekao da su time osramoćene mnoge zemlje.

WikiLeaks sebe naziva ''multinacionalnom organizacijom i udruženom bibliotekom'', a  Assange je njen izdavač.

Naravno, kao što je moglo biti i očekivano, mnoge su tradicionalne medijske kuće kritikovale metode WikiLeaksa, jer su smatrali da iznošenje velikog broja izvještaja i dokumenata takvog tipa, može dovesti u opasnost mnoge osobe.

Recimo dokument ''Collateral Murder'' je  doveo do zatvaranja Bradley Manning, sada poznate kao Chelsea Manning zbog njene uloge u curenju informacija.

Navodi o dosluhu s Rusijom

I sve to vrijeme, dok su neki na Assangea gledali kao na možda i najvećeg zagovornik i borca za slobodu u ovom stoljeću, drugi su ga pak smatrali neprijateljem države.

Iako je bio zatvoren, to ga nije spriječilo da nastavi objavljivati dokumente i izvještaje na WikiLeaksu. Tako je, uoči američkih izbora 2016. WikiLeaks objavio e-mailove i dokumente iz Demokratske stranke, što je potencijalno moglo naštetiti kampanji Hillary Clinton.

A onda je ona za ABC tvrdila kako je Assange u dosluhu sa ruskom obavještajnom službom ometao izbore i oštetio njenu kandidaturu za predsjednika.

''Assange je postao neka vrsta nihilističkog oportunista koji se zalaže za diktatora. WikiLeaks je, nažalost, sada praktično potpuno podružnica ruske inteligencije''.

Kao odgovor na njene komentare, Assange je na Twitteru napisao kako Clinton nije kredibilna osoba.

Department of Justice nehotice otkrila optužnicu protiv Assangea

Dokument koji je nastao zapravo kao greška, prvi put daje jasne dokaze da SAD želi da Velika Britanija isporuči Assangea u SAD.

ACLU (American Civil Liberties Union): Bilo kakvo procesuiranje Assangea bilo bi nezapamćeno i neustavno, te bi otvorilo vrata kaznenim istragama drugih novinskih organizacija. Štoviše, gonjenje stranog izdavača zbog kršenja američkih zakona o tajnosti, predstavljalo bi posebno opasan presedan za novinare u SAD-u koji rutinski krše zakone o stranoj tajnosti, kako bi dostavili informacije od vitalnog značaja za javni interes.

Human Rights Watch: Duboko je zabrinjavajuće ako bi administracija Donalda Trumpa, koja je pokazala malo poštovanja prema slobodi medija, optuživala Assangea za objavljivanje povjerljivih informacija – jer to je upravo ono što novinari stalno rade.

Committee to Protect Journalists: Mi pomno pratimo izvještaje i sve što tužitelji pripremaju kao optužnicu protiv Assangea. Iako optužbe nisu poznate, mi bismo bili zabrinuti zbog kaznenog progona, jer to znači da se objavljivanje vladinih dokumenata smatra zločinom. To bi predstavljalo opasan presedan koji bi mogao naštetiti svim medijima unutar, ali i van SAD-a''.

''Svaki put kada svjedočimo nekoj nepravdi i ne reagujemo, treniramo naš karakter da postane pasivan na postojanje nepravde i tako gubimo svaku mogućnost da zaštitimo sebe i one koje volimo'' – Julian Assange.

Kakvu ovo poruku nam šalje SAD, kakvu poruku nam šalje cijeli svijet i svi oni kojima su puna usta 'slobode'?! Kakvu poruku možemo izvući iz hapšenja možda i najvećeg borca za slobodu u 21. stoljeću.

#FreeAssange

 

(Amila Alijagić)

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.