25.9.2019. 13:18
1
Da smo malo više Greta, bili bismo malo manje 'Bosna'!
Do otprilike prošlog ljeta, ime Grete Thunberg bilo je relativno nepoznato svjetskoj javnosti.

Iako je već mjesecima u središtu interesa svjetske javnosti, govor mlade švedske ekološke aktivistice u UN-u, postao je tema broj jedan ovih dana. Ona je, naime, osudila svjetske lidere rekavši da su propustili poduzeti snažne mjere u borbi protiv klimatskih promjena i jasno ih pitala ''How dare you''. Optužila ih je da su joj oduzeli snove i djetinjstvo.

I dok je odrastala, iako se nije pojavljivala u javnosti, Greta se već od osme godine zainteresovala za klimatske promjene.

''Učitelji su uvijek govorili kako trebamo gasiti svjetlo, kako trebamo štediti vodu i ne bacati hranu. To mi se činilo vrlo čudno. Ako ljudi zaista mogu promijeniti klimu, zašto se o tome ne govori malo više. Nije bilo toga u medijima, radiju, novinama. No to se nije događalo'', rekla je Greta prošle godine.

Sa 11 godina Greta nije bila zainteresirana za mobitele, nije pratila trendove koje su slijedili njeni vršnjaci. U tom periodu i otprilike u isto vrijeme Greti i njenoj sestri dijagnosticiran je Aspergerov sindrom. Greta, pak, kaže da joj je taj oblik autizma pomogao da se usredotoči na temu o kojoj već odavno razmišlja i koja ju je toliko rastuživala.

''Autizam me čini drugačijom, a biti drugačiji je dar, rekla bih. To me tjera da stvari gledam izvan okvira. Ne padam lako na laži, vidim drugačije. Imati posebno zanimanje za nešto određeno je karakteristično za osobe sa autizmom, a to znači da se satima mogu koncentrisati na jednu stvar'', rekla je Greta za BBC.

I tako je Greta počela sa istraživanjem klimatskih promjena, vršeći pritisak na svoju porodicu da promijene način života. Prestali su jesti meso, kupili su električno auto, a 2016. uvjerila je svoju majku da prestani putovati avionom.

Konačno prošle godine, njen fokus je 'nadmašio njen dom'. Frustrirana što švedska vlada nema nikakvu politiku vezanu za klimatske promjene, Greta je odlučila preskočiti školu i svakog petka sjediti sama na kaldrmi ispred parlamenta.

''Radim to zato jer ste se vi odrasli posr*** na moju budućnost'', pisalo je na letku koji je uručivala prolaznicima.

Od tada Greta je skoro uvijek u centru zbivanja. Ona se nije prepustila nijednom autoritetu s kojim je razgovarala, pa je baš zbog toga i učinkovita.

To je Greta Thunberg. Djevojčica od 16 godina.

A ko smo mi?!

Sjetite se šta ste vi radili sa 16 i o čemu ste pričali. Za sebe mogu reći da jedina stvar za koju sam se borila sa 16 je da mi roditelji produže izlazak. I to sam radila vrlo žustro, jer sam iskreno vjerovala u to da moram duže ostati vani.

I Greta se žustro bori za ono u šta ona vjeruje.  

A mi smo spremni komentarisati Gretin način govora, uprkos činjenici što nemamo pojma šta je Aspergerov sindrom i kakve su karakteristike sindroma. Spremni smo je nazvati teatralnom, derištem, sve sjedeći u kafani. Možda nam je teško prihvatiti da nama neka djevojčica od 16 godina govori šta da radimo. 'ta će ona meni govoriti da ne vozim auto.

Da, Greta vam je vrlo smiješna, a o nama kao 'ekstra pametnim' govori stanje u državi u kojoj živimo. Da, Greta i njeni pokreti su vam također smiješni i smatrate ih teatralnim i dramatičnim, ali ni u jednom trenutku vam nije palo na pamet da u Google pretraživač upišete 'Aspergerov sindrom'.

I da, ni u jednom trenutku vam, također, nije palo na pamet da bismo mi bili malo manje 'Bosna' (ne kao geografski pojam, nego kao mentalitet i sveopće stanje) da smo malo više GRETA!

 

(Amila Alijagić)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.