19.7.2016. 14:55
1
"Bosna i Hercegovina je suverena država i ne treba da razmatra mišljenje Rusije ni Srbije"
Brigadna generalica Giselle M. Wilz u junu 2015. godine, preuzela je dužnost komandantice i više vojne predstavnice NATO Štaba u Sarajevu. Sa generalicom Wilz razgovarali smo o stanju u Bosni i Hercegovini, kao njenom napretku ka mapi puta, o stanju sigurnosti BiH naspram lokalnog i globalnog nivoa, ali i poziciji žena u obrambenom sektoru Bosne i Hercegovine.

Generalica Giselle, sa nadimkom Gigi, je promovisana iz čina pukovnika u brigadnu generalicu na ceremoniji, kao prva žena general Nacionalne garde. I sa činom pukovnika, bila je prva žena koja je nosila taj čin. Očito, kao osoba, ali najprije žena, imala je zadatak da prva probija stereotipe i predrasude o mogućnostima žena u tzv. muškom svijetu.

Inače, Giselle Wilz je dio porodice, koja je već nekoliko generacija dio Nacionalne garde, a sa nepune 23 godine, bila je kao oficir dobrovoljac u Zaljevskom ratu, od septembra 1990. godine, do jula 1991. godine.

O tome kako je biti žena na tako visokoj poziciji, poziciji komandanta NATO-a u Bosni i Hercegovini, u tzv. muškom svijetu, generalica Wilz za Source.ba, izjavila je: "Ja drugačije razmišljam o tome. Vjerovatno sam jedna od nekoliko žena koje obnašaju ovako visoku poziciju u NATO-u. Ali, u isto vrijeme, na to gledam, da bih obavljala isti posao, i da sam muškarac. Uslovi za ovaj posao, zadaci ovog posli su isti, bez obzira na spol. I ono što sam shvatila da u isto vrijeme osjećam veliko poštovanje, da je dosta cijenjeno biti žena na ovakvoj poziciji, jer sam tretirana kao ravnopravna."

O nivou ravnopravnosti žena u odbrambenom i sigurnosnom sektoru u Bosni i Hercegovini, ali i SAD-u, kao i mogućnostima koje BiH nudi, Wilz tvrdi da: "Čak i u SAD-u je potrebno naporno raditi da bi vam se pružila prilika da biste dosegli čin generala, s obzirom da nisu bile mnogo zastupljene prilike za žene. Kada bi se stvorila prilika, onda sam samo trebala da dobro uradim svoj posao, baš kao i moje kolege. Čak i u američkoj vojsci smo zaostajali, ali sada to shvatamo, jer nije bilo mnogo prilika za žene, te težimo ka izjednačenju."

Pored pitanja ravnopravnosti žena u vojsci, dotakli smo se teme sigurnosti Bosne i Hercegovine, o samoj podložnosti BiH naspram sigurnosnih prijetnja, kao na primjer nasilnog ekstremizma, odnosu Rusije i Srbije naspram Bosne i Hercegovine, ali i samom napretku Bosne i Hercegovina na putu ka EU i NATO-u.

Takođe, Wilz smatra da i sama populacija Bosne i Hercegovine, najprije treba da se informiše o NATO-u, o tome šta donosi, šta nudi, a šta obavezuje.

"Članstvo u EU i NATO, donose stabilnost i sigurnost, a sa tim elementima ste privlačni za investicije, što nedostaje ovdje, pa se i susrećete za nezaposlenošću preko 65% mladih. Savršeno mjesto za terorističke aktivnosti jeste okruženje gdje je omladinu umorna od nedostatka prilika, preovladava stalna želja sa odlaskom iz ove zemlje, što predstavlja faktori koji me zabrinjavaju i dodatne prijetnje BiH, a koje bi se mogle riješiti članstvom u EU i NATO. NATO Bosni i Hercegovini donosi sve ono što pruža i svojim drugim članicama, stabilnost, sigurnost, ne samo u BiH, nego i u regionu, jer su to elementi koji će obezbijediti finansijsku stabilnost i privući investicije. NATO obezbjeđuje vladavinu prava za svoje građane."


Cijeli intervju pogledajte u prilogu. 

Novinarka: Anesa Agović
Snimatelj i montaža: Ramiz Uzunović
  

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.