6.8.2016. 15:00
0
Trenerica bh. ljepotice na Olimpijadi: Rekla sam joj, ostvari san i daj sve od sebe
Amina Kajtaz, 19-godišnja najbolja bh. plivačica iz Mostara, koja je svojim plasmanom oduševila narod Bosne i Hercegovine, ali i prilikom sinoćnjeg predstavljanja bh. tima na otvaranju Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, oduševila svijet. Socijalne mreže, Instagram i Twitter su oduševljeni našom plivačicom, kako ljepotom, ali i iščekivanjem njenog nastupa.

Amina Kajtaz potiče iz porodice uspješnih sportista, otac Sead Kajtaz, nekadašnji fudbaler Veleža i njemačkog Nurnberga i majka Maja Kajtaz, takođe nekadašnja uspješna plivačica.

S ciljem da predstavimo našu plivačicu, ali ujedno i jednu od dvije predstavnice koje će danas prve da se takmiče u svojim sportovima, kontaktirali smo Amininu majku Maju Kajtaz, ali i njenu trenericu Marinu Radoš, koja je dala svoj maksimum da bi svi zajedno ispunili san o plasmanu na Olimpijadu.

O samim počecima Amine Kajtaz kao plivačice, ali i uspjesima koje je do danas postigla, za Source.ba, Marina Radoš, trenericu Plivačkog kluba Velež iz Mostara, koja je izjavila: "Amina Kajtaz je došla u PK Velež, kao vrlo mala djevojčica, nije znala plivati, znala se održavati, ali nije imala nikakve tehnike plivanja, iako je njezina mama, bivša plivačica, pa i njena starija sestra je znala odlično plivati. Njena sestra Delila Kajtaz je sada i trener u PK Veležu, ali svojevremeno je glasila za jednog od velikih talenata u klubu, ali je imala neku pogrešnu negativnu tremu. Dok je Amina u radu sa mnom uspjela da savlada sve četiri vrste tehnike plivanja, i leđa i prsa i delfin i kraul. S obzirom da se na samom početku kristalizirala, te smo radili na leđnom i delfin stilu. Ona je već u kadetskim kategorijama, postala državna prvakinja, ali i rekorderka. Postavljala je rekorde i na 50 i 100 delfin i na 50 i 100 metara leđni stil, pa je čak plivala i na 200 m leđno, iako to nije voljela, ali je i tu obarala rekorde. Oborila je i rekord u štafeti sa svojim kolegicama iz kluba. Te rekorde je obarala i u 25-metarskim i 50-metarkim bazenima."

Amina Kajtaz je obarala rekorde kao kadetknije, mlađa juniorka, ali i apsolutne rekorde.

Njena majka, Maja Kajtaz, za Source.ba izjavila je: "Naravno da sam kao majka ponosna prije svega što se Amina plasirala, ali iza toga stoji mukotrpan i višegodišnji rad, jer Amina trenira od svoje 6. godine. Naravno, porodica je bila tu glavna podrška u svim segmentima. Bili smo uz nju kada je trenirala u Veležu, te kada je prešla u PK Jug, ali i sada najzad kada se vratila u Velež."

Najbitniji faktor svakog sportiste, pored talenta, rada i truda koji ulaže, jesu i uslovi pod kojima trenira. Od tih faktora ovisi uspjeh, a Amina nam je pokazala da je uz svoj potencijal, rad i trud, i bez apsolutno nikakvih uslova i donedavno nikakve podrške, ostvarila plasman na Olimpijske igre u Riju.

"Ona je trenirala 10 godina u malom 12.5-metarskom bazenu u gradskoj banji. Prije dvije godine je otišla u Dubrovnik, s obzirom da su joj pruženi bolji uslovi, jer u Mostaru nije imala nikakvih usloba, a uvidjeli smo njen potencijal i zacrtali cilj da ostvari normu za Olimpijske igre, odnosno da se plasira na ovako jedno veliko takmičenje. Ona je tamo radila sa trenerom, plivačkom legendom Borutom Petričem, u 50-metarskom bazenu i onda se ostvarilo ono što sam ja davno vidjela i apelovala na Grad i institucije, da ova djevojka je vrhunski sportista i da ima potencijal da ode na ovako veliko takmičenje. Ja sam izuzetno ponosna i sretna što je ona to uspjela, što sam i ja učestvovala u ovom njenom uspjehu i da sam dala svoj maksimum kao trener, da ona to ostvari."

Sama disfunkcionalnost Mostara kao grada, ali i generalno podrška naše države koja skoro pa uvijek izostaje pri samim počecima svakog sportiste, govori u prilog da se podrška tek počinje pružati kada se ostvari neki veliki rezultat. Ali, i samim ostvarivanjem rezultata, kao i jednokratne pomoći ne radi se na dugoročnim rezultatima. Neophodno je poraditi na uslovima u kojima naši sportisti treniraju, da bi mogli očekivati i ozbiljne rezultate.

"Grad je pružio onoliko koliko je mogao u tom trenutku, ali je to sve tako malo. Garantujem da imamo još talenata koji bi mogli da postignu nešto slično, ali je neophodno da se ulaže, da se ovaj trud i rad isplatio i da se prizna. Amina je prva iz Mostara koja se iz pojedinačnog sporta plasirala na Olimpijske igre, te mislim da je krajnje vrijeme to prepozna i da se mladim sportistima Mostara, omogući da treniraju, ne samo plivačima, već i drugim sportistima. Neophodno je da se bar 25-metarski bazen izgradi na području Mostara", prokomentarisala je Radoš o uslovima treniranja Amine Kajtaz.

Majka Amine Kajtaz, za Source.ba, ispričala je o načinu i uslovima treniranja Amine: "Dok je bila u Mostaru, uslovi su bili loši, ali smo uvijek pokušavali da ode na pripreme, da ide u Sarajevu na bazen, da bi vrijedno trenirala 2-3 puta dnevno, čisto da bi osjetila dužinu bazena. Imala je talenat, snagu i genetske predispozicije, ali je dosegla svoj maksimum sa nekih svojih 17 godina, kada je i prepoznao Borut Petrič, te samim time je i pozvao u PK Jug."

Kada je tek došla u klub nije znala ni plivati, a prije nekoliko dana trenerica je ispratila sa riječima podrške i sa željom da ostvari što bolji rezultat.

O očekivanim rezultatima Amine, njena majka nam je rekla: "Ne možemo očekivati posebne rezultate, ako se misli na medalju. Ali, očekujem da ispliva dobro vrijeme, da neće imati treme i da će dati sve od sebe, jer je borac i takva je u srcu", dok je trenerica Radoš izjavila:"Kada je pošla, Amina mi je rekla da ima tremu, i rekla sam joj da o tome ne razmišlja, da je ostvarila san svakog sportiste i da se pokaže u najboljem svjetlu, ali se i nadam i da bi mogla plivati delfin 100 m oko jedne minute, jer je njeno najbolje vrijeme 1.01.21. Veliki uspjeh bi bio da ispliva svoje najbolje vrijeme ili da sruši svoj lični rekord, uzevši u obzir i tremu, koja čini svoje".

Kajtaz je svoju utrku završila sa plasmanom zauzevši četvrto mjesto u drugoj kvalifikacijskoj grupi sa rezultatom 1.01.67, što je za nekoliko stotinki lošije od njenog najboljeg rezultata. Iako se Kajtaz nije plasirala u polufinale, to ne umanjuje njen veliki uspjeh i samog plasmana na Olimpijske igre u Riju, uzevši u obzir njene godine, a posebno uslove pod kojima je trenirala.



(Anesa Agović)

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.