12.4.2016. 13:33
0
Burna debata o bonusima "Volkswagenovih" zvaničnika
U Njemačkoj ove sedmice traje burna debata o tome da li najviši zvaničnici "Volkswagen" treba da dobiju velike bonuse poslije skandala u vezi sa manipulisanjem testovima izduvnih gasova iz automobilskih motora.

Agencija DPA prenosi da bi menadžeri bili spremni da prihvate smanjenje bonusa i da će se o konkretnom prijedlogu raspravljati danas ili sutra. 

Činjenica da rukovodioci nisu spremni da se potpuno odreknu izdašnih bonusa, koji čine veći dio njihovih godišnjih zarada, izazvala je bijes i moralno zgražavanje širom zemlje, prenio je AFP. 

"Volkswagen je zastrašujući primjer toga koliko klasa izvršnih zvaničnika može da se distancira od ostatka društva, čak i od akcionara", piše u uredničkom komentaru lista Allgemeine Zeitung. 

List postavlja pitanje da li je novi direktor "Volkswagen" Mathias Muller, doveden da riješi najveću krizu u istoriji ove poslovne grupe, zaista "pravi čovjek za ovaj posao". 

"Volkswagen" bi mogao da zabilježi gubitak od više milijardi evra u ovoj fiskalnoj godini i da objavi da neće isplatiti dividende akcionarima prvi put od početka osamdesetih godina prošlog vijeka. 

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble je rekao kasno sinoć da "postoje diskusije u kojima je teško povjerovati da ljudi ne mogu da shvate da ovo nije kompatibilno sa određenim vrijednostima". 

U izvještajima se navodi da se novi direktor "Volkswagen" zalaže za smanjenje bonusa za oko 30 odsto, iako brojni članovi nadzornog odbora predlažu da se izvrši zvaničnici odreknu bonusa i daju primjer ostalim radnicima. 

(SRNA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.