9.12.2016. 17:42
0
Manje od pet sati sna je isto kao da vozite pijani
Stručnjaci već godinama upozoravaju da je nenaspavanost vozača opasna po bezbjednost saobraćaja koliko i alkoholisanost, a najnovija studija donosi nova saznanja o ovom problemu.

Neprofitna organizacija AAA Foundation for Traffic Safety, koja je posvećena povećanju bezbjednosti saobraćaja u SAD, izašla je u javnost sa novim rezultatima istraživanja posljedica manjka sna kod vozača.

AAA je ispitivao podatke iz saobraćajnih nesreća koje su se dogodile između 2005. i 2007. godine. Istraživanje je obuhvatilo 7.234 vozača koji su učestvovali u 4.571 saobraćajki u tom periodu.

Rezultati su pokazali da kod vozača koji su prethodne noći spavali šest do sedam sati postoji 1,3 puta veći rizik da izazovu saobraćajnu nezgodu nego kod onih koji su imali sedam i više sati sna.

Opasnost od izazivanja udesa kod vozača koji su spavali pet do šest sati veća je 1,9 puta u poređenju sa onima koji su imali bar sedmočasovni period sna, a kod onih koji su spavali između četiri i pet sati opasnost je čak 4,3 puta veća.

Rizik se drastično povećava ako vozač prethodne noći nije spavao bar četiri sata. Tako je utvrđeno da kod onih čiji je san trajao manje od četiri sata, opasnost od izazivanja saobraćajne nezgode je čak 11,5 puta veća nego da su spavali minimum sedam sati.

“Najnovije istraživanje pokazuje da vozač čiji san prethodne noći nije trajao duže od pet sati, statistički ima iste šanse da izazove udes kao i onaj koji je za volan sjeo u alkoholisanom stanju”, kaže direktor u AAA, Dejvid Jang.

AAA je istraživao koliki procenat vozača za upravljač automobila seda neispavano. Pokazalo se da je jedan od tri vozača priznao da je u prethodnih mjesec dana bar jednom u toku vožnje bio toliko neispavan “da su mu se oči sklapale”.

(CDM/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.