30.1.2017. 11:09
0
Volkswagen u 2016. prodao najviše automobila u svijetu
Volkswagen je u 2016. prodao najviše automobila u svijetu, pretekavši japansku Toyotu, čime je njemačka kompanija po prvi put zauzela vodeću poziciju.

Toyota, koja je u protekle četiri godine bila vodeća u svijetu po prodaji, u 2016. prodala je 10,18 miliona automobila, dok je Volkswagen prošle sedmice objavio podatak o 10,31 miliona prodatih vozila.

Volkswagen, u čijem su vlasništvu između ostalog Audi, Porsche, Seat i Škoda, ostvario je porast prodaje od 3,8 posto u 2016. zahvaljujući pojačanoj potražnji u Kini, a ta kompanija je ostvarila zapažene rezultate i na drugim tržištima. Naprimjer, u 2016. u Švedskoj je "golf" bio najprodavaniji novi automobil, što je prvi slučaj u proteklih 50 godina da ta titula nije pripala Volvou.

Prodaja Toyote lani je porasla za 0,2 posto. General Motors (GM) će objaviti prodajne rezultate iduće sedmice, ali se očekuje da će zaostajati i za japanskom i za njemačkom kompanijom, prenosi Poslovni.hr.

(Fena) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.