27.9.2017. 15:31
0
Ovaj Ferrari mogao bi da postane najskuplji u historiji
Klasični Ferrarijevi automobili na prodajnim aukcijama često dostižu višemilionske dolarske sume, ali bi trkački 275 P iz 1964. mogao da obori sve dosadašnje rekorde.

Potencijalni novi rekorder, kada je riječ o aukcijskoj prodaji klasičnih Ferrarijevih sportskih automobila, poznat je po tome što su u njemu Jean Guichet i Nino Vaccarella 1964. godine donijeli posljednju pobjedu timu Ferrari na čuvenoj trci 24 sata Le Mana.

Ovaj rijedak primjerak pripadao je legendarnoj “Bardinon” kolekciji klasičnih Ferrarija. Vasnik kolekcije, pokojni Pierre Bardinon, godinama je čuvao 275 P u porodičnom dvorcu u centralnoj Francuskoj, zajedno sa brojnim drugim automobilima ovog italijanskog proizvođača.

Za kolekciju Bardinon vezuje se i jedna anegdota čiji je glavni protagonista osnivač Ferrarija, Enzo Ferrari, koji je jednom prilikom izjavio da ne mora da pravi sopstveni muzej ove automobilske marke, jer ga je Pierre Bardinon već napravio na svom posjedu.

Smatra se da je Bardinon za života posjedovao stotine Ferrarija, među kojima su i četiri primjerka modela 250 GTO, zatim 250 Testa Rossa, nekoliko trkačkih verzija sa oznakom “P”, rijedak prototip 268 SP, kao i model 335 S.

Nakon što su Pierre Bardinon i njegova supruga preminuli prije nekoliko godina, njihova djeca bila su prinuđena da prodaju dio očeve kolekcije, kako bi platili porez na porodično nasljedstvo.

Tako je 2016. godine Ferrari 335 S prodat za više od 35 miliona dolara, a slična sudbina očekuje i pomenuti 275 P, koji će se u februaru 2018. naći na jednoj aukciji u Parizu.

Procjenjuje se da će, zahvaljujući svojoj istorijskoj vrijednosti, Ferrari 275 P nadmašiti sumu od 35 miliona dolara, pa čak i 38 miliona za koliko je 2014. prodat Ferrari GTO koji i danas drži rekord kada je riječ o najskupljim klasičnim Ferrarijima koji su prodati na aukciji, piše CDM.

(Alen Avdić) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.