1.11.2017. 14:17
0
BMW napravio 100.000 električnih automobila i3
Nepune četiri godine nakon početka proizvodnje, sa fabričkih traka pogona u Lajpcigu zakotrljao se 100-hiljaditi primjerak modela i3, koji je nešto ranije ove godine imao manji redizajn za 2018.
BMW i3 počeo je da se proizvodi krajem 2013, kao prvi masovno izrađivan električni automobil kompanije iz Minhena. Ovaj model, koji je prije svega namijenjen vožnji u gradskim uslovima, sklapa se u Lajpcigu, gdje se trenutno svakog dana napravi preko 120 automobila, a u 2016. ukupno je proizvedeno 26.631 primjerak.


BMW i3 igra važnu ulogu u tranziciji “bavaraca” od kompanije koja proizvodi isključivo automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, do proizvođača koji će uskoro u svojoj gami imati više novih modela na električni pogon, kao i plug-in hibridne verzije svih aktuelnih vozila.

Krajnji cilj je da BMW postane jedan od najuspješnijih svjetskih snabdjevača automobilskog tržišta vozilima koja za pogon koriste (i) struju, kažu u Minhenu. Trenutno, BMW u svom podbrendu sa oznakom “i” pored modela i3 ima i sportski plug-in hibrid i8, a u 2018. se očekuje početak proizvodnje i modela BMW i8 Roadster.

BMW i3 je nedavno restilizovan, ali je autonomija u vožnji ostala nepromenjena u odnosu na verziju prije redizajna. Sa punim baterijema automobil može da pređe do 156 km, a sa dodatnim, malim benzinskim motorom, koji služi isključivo za generisanje električne energije, oko 290 km.


Iako redizajn BMW-ovog električnog modela ne obuhvata povećanje autonomije u vožnji, tu je sportska i3s verzija koja stiže sa snažnijim motorom i boljim ubrzanjem.

BMW i3s može da se pohvali novim Sport modom vožnje i jačim elektromotorom koji isporučuje 186 ks (137 kW) i 270 Nm, što je 15-ak konjskih snaga i 20 Nm više u odnosu na agregat iz prethodne verzije modela i3. BMW i3s od 0 do 100 km/h stiže za 6,9 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 160 km/h.

U varijanti sa dodatnim benzincem, koji služi isključivo za generisanje električne energije, automobil je nešto sporiji (0-100 km/h za 7,7 s), piše CDM.

(Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.