3.12.2017. 10:30
2
Sve što trebate znati o vožnji u zimskim uvjetima
Samo je jedna i jedina istina – ma što dvojili po pitanju zimske opreme ili zakonskih propisa koji se na nju odnose, sve je zajedno potpuno besmisleno i neozbiljno ako se prije i ispred svega ne stave – zimske gume. Možemo dvojiti o mnogo toga, no postavljanje zimskih pneumatika do 15. studenog kad počinje zakonska obaveza korištenja zimske opreme je – civilizacijska potreba.

Jasno nam je kako zimske gume, a riječ je o sva četiri pneumatika imaju svoju cijenu, ne manju od 1,6 tisuća kuna, no na taj se način to pitanje ipak rješava za nekih četiri ili više godina. U prosječnom broju kilometara koje prelazi hrvatski vozač, a to je oko tisuću mjesečno, zimske će gume prelaziti po prilici pet ili nešto više tisuća tako da im je vijek trajanja do pet godina. Kad se pritom zna što se dobiva njihovim postavljanjem, sve bi dvojbe i analize o suvišnosti korištenja zimskih guma morale biti odbačene.

Istina, živite li strogo u najužoj jadranskoj zoni ili na otocima te nemate baš nikakve potrebe odlaska u kontinentalne krajeve tijekom zime, dovoljni su i kvalitetni ljetni pneumatici. Zakonska obveza vam na tim područjima također ide »na ruku«, osim kad i u primorskim krajevima padne snijeg. Mada, ne trebe izgubiti iz vida da je i na mokrom kolniku zimi, kad je temperatura zraka niža od 7 stupnjeva celzijusa, ljetna guma znatno manje sposobna od zimske. Naprosto smjesa ljetnih guma se, laički rečeno, ispod navedene temperature stvrdnjuje i znatno gubi svojstva prianjanja, dok kod zimske gume to nije slučaj jer se ona »hvata« za podlogu i na temperaturama što debelo zalaze u minus.

Zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.

(Merima Druškić)

AutoZima
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.