21.2.2018. 15:10
0
Porsche odustaje od dizelaša
Iako su fanovi Porschea otpočetka smatrali da je uvođenje dizel motora u vozila ovog brenda skrnavljenje, proizvođač ih već godinama ugrađuje u svoje SUV modele i limuzinu Panamera.
Međutim, stvari se izgleda sada kreću u suprotnom smjeru.

Kako saznaje Autocar, odluka kompanije da izbaci dizelaše iz svog proizvodnog programa donijeta je nakon što je Porsche ponudio novi Cayenne samo sa benzinskim motorima.

Isti izvor navodi da će proizvođač iz Štutgarta ukinuti i modele Macan S Diesel i Panamera 4S Diesel.

Ova odluka po svemu sudeći ima manje veze da Volkswagenovim “dizelgejtom”, a više sa menjanjem stavova javnosti u pogledu dizel motora i postepenom okretanju ekološki prihvatljivijih opcija, kao što je Panamera Plug-in Hybrid i najavljeni električni Porsche Mission E.

Osim toga, na ukidanje nekih dizelaša uticaja ima i novi standrad mjerenja potrošnje i emisija štetnih gasova (WLTP), koji je zamijenio stari (NEDC) u Evropi.

Još jedan faktor koji ide u prilog odluci Porschea da izbaci modele sa dizel motorima je pad tražnje i relativno skromna prodaja.

Navodi se da u ukupnoj prodaji modela Macan dizelaši učestvuju u “manjem procentu”, dok je samo oko 15 odsto prodatih Panamera opremljeno dizel jedinicama.

Da dizelaši učestvuju u ukupnoj prodaji Porschea sa relativno malim procentom, ranije je potvrdio i direktor kompanije Oliver Blume, koji je kazao da “dizelaši nisu toliko važni za Porsche”, jer učestvuju u globalnoj prodaji ovog proizvođača sa oko 15 procenata.

On je tada naglasio da su vozila sa dizel motorima praktično popularna samo u Evropi i da ih Porsche dobija od drugih kompanija, kao što je Audi. Blume kaže i da je svjestan da su dizel motori važni za kupce modela Cayenne na evropskom tržištu.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.