27.6.2018. 18:32
0
Alfi Romeo najprestižnija svjetska nagrada za dizajn
Model Alfa Romeo Giulia dobitnik je 25. izdanja nagrade ADI Zlatni kompas, najprestižnije nagrade za dizajn na svijetu. Dodjela nagrade, ustanovljene 1954. godine, održana je u zamku Sforca u Milanu.
Tokom dodjele, javnost je imala priliku da se divi modelima Giulia Quadrifoglio i 4C Spider „Italia“, dva automobila koja su izraz trkačkog duha koji teče kroz genetski kod brenda Alfa Romeo.

Model Giulia, kao svaki Alfa Romeo, proističe iz savršene ravnoteže nasljeđa, brzine i ljepote koji ga čine najvišim izrazom italijanskog stila, te jedinstvenih elemenata brenda Alfa Romea-besprekoran osjećaj za proporcionalnost, jednostavnost i superiorni kvalitet završne obrade površine, sve u službi inovativnog dizajna koji ostaje vjeran tradiciji cijenjenoj širom svijeta.

Proporcije ovog modela zasnovane su na tehničkoj strukturi čitavog automobila i njen su direktan rezultat, dok su stilski detalji oblikovani prema njegovoj mehanici. Novi model Giulia ističe se svojim kratkim prednjim prepustom, dugačkom haubom i dugačkim prednjim krilima, uvučenim prostorom za putnike koji leži na pogonskim točkovima i mišićavim zadnjim krilima koji vizuelno označavaju tačku u kojoj se snaga oslobađa na put. Izduženi rep tipičan za automobile sa pogonom na zadnjim točkovima donosi ravnoežu proporcijama i obezbjeđuje odgovovarajuću zapreminu prtljažnika.

Ovaj opšti profil proizilazi iz odluke da se usvoji dizajn koji uključuje motor napred sa radilicom postavljenom po dužini i pogon na zadnjim točkovima. Motor i mehanički djelovi razmješteni su tako da obezbjeđuju savršenu ravnotežu u težini. Rezultat ovoga je nevjerovatno zahvalno međuosovinsko rastojanje spakovano u kompaktnu karoseriju.

Ove proporcije na prvi pogled iscrtavaju dinamični oblik elipse. Pri tom, obli uglovi i okružujući nosači krova prenose zamah automobilu, stvarajući profil u obliku kapljice koji podsjeća na onaj od modela Giulietta Sprint, jednog od najljepših automobila svih vremena.

Drugi aspekt italijanskog stila jeste „jednostavnost“, sposobna da prikrije ono što je zapravo jedan od najsloženijih kreativnih procesa u industriji – dizajniranje automobila. Stil je taj koji treba da sakrije dugi, složeni rad iza jednostavne, prirodne linije koja naglašava elegantne oblike i sofisticirani italijanski ukus.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.