10.9.2018. 18:13
0
Počelo suđenje Volkswagenu, traži se odšteta od preko devet milijardi eura
U Njemačkoj je danas počelo suđenje proizvođaču automobila Volkswagen po tužbi akcionara, koji traže odštetu od 9,2 milijarde eura povodom afere sa emisijama dizelskih motora.

Akcionari tvrde da je kompanija trabalo ranije da ih obavijesti da je falsifikovala podatke o emisijama gasova, da bi mogli da ublaže štetu usljed pada vrijednosti kompanije na berzi. 

Akcije VW-a oslabile su za oko 40 odsto zbog ovog skandala. 

"Volkswagen je trebalo da obavijesti tržište da su varali. Vjerujemo da je, ne kasnije od juna 2008. godine, trebalo da bude objavljeno da oni ne mogu da naprave tehnologoju koja je neophodna u SAD", rekao je pred sudom advokat tužbe Andreas Tilp. 

Skandal je izbio u septembru 2015. godine, kada su američki regulatori otkrili da je njemačka kompanija varala na testovima emisija štetnih gasova i da njeni dizelski motori emituju više štetnih materija od dozvoljenih količina. 

"VW" je potom priznao da je uz pomoć nelegalnog softvera varao na testovima. 

Tužbu je podnio infesticioni fond "Deka", a ona obuhvata 1.670 pojedinačnih zahtjeva za odštetom. 

"VW" je u saopštenju naglasio da se tužba odnosi "isključivo na pitanje da li je kompanija poštovala obaveze prema akcionarima i tržištu kapitala o objavljivanju iformacija". 

Očekuje se da će suđenje trajati najmanje do sljedeće godine. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.