24.11.2018. 16:07
0
Svjetska premijera-Range Rover Evoque
Dvije godine nakon prvih špijunskih fotografija Range Rover predstavio je novu generaciju svog premijums SUV-a Evoque.
Novi Evoque ima iste dimenzije kao model koji mijenja ali zahvaljujući novoj Land Roverovoj Premium Transvers arhitekturi sa mješavinom metala ima više prostora za putnike i oko šest odsto više u prtljažnom prostoru.

Range Rover Evoque ima gepek zapremine 591 litar koji može da se poveća na maksimalnih 1.343l sa spuštenim zadnjim sjedištima.

Kako spolja tako i unutra Evoque umnogome podsjeća na većeg brata Velar, a u enterijeru se to ističe po dvostrukom displeju centralne konzole, koji je opcionalni.

Tu je i nova potpuno digitalna kontrolna tabla, sjedišta sa 16 pravaca prilagođavanja i jonizator kabine.

Karoserija britanskog SUV-a je 13 odsto kruća uz smanjen nivo buke i vibracija, a u konstrukciji je upotrijebljeno 33 kilograma prirodnih i recikliranih materijala.

Za hvaljujući novoj platformi podržava i elektrifikaciju pa će ovo biti prvi hibirdni i električni Evoque u istoriji.

Sastoji se od četvorocilindarskog agregata i 48-voltnog sistema sa 300 KS, a hibridni sistem skladišti energiju koja se gubi prilikom usporavanja.

SUV motor se gasi pri brzinama ispod 17 km/h kada vozač koristi kočnice, a prilikom novog ubrzavanja koristi prethodno uskladištenu energiju kao pomoć motoru.

Što se tiče tradiocionalnog pogona, novi Evoque ima standardne 2,0-litarske dizel i benzinske turbo-agregate.

Dizel motor dolazi u verzijama sa 150 i 240 KS, a benzinci sa 240 i 300 KS uz devetostepeni ZF automatik.

U standardnom paketu opreme su pogon na sva četiri točka i Land Roverov Terrain Response sistem koji nudo šest opcija vožnje – General, Eco, Sand, Gras-Gravel-Snow, Mud-Ruts i Auto.

Posljednji prepušta automobilu da samostalno odabere najprikladniji oblik i prilagodi vješanje i elektroniku na osnovu uslova puta.

Land Rover će nove tehničke detalje otkriti tokom Sajma automobila u Čikagu u februaru 2019, kada će saopštiti i početak isporuke i cijenu.

Novi Evoque ima “klirens” od 212 milimetara, a može da prođe kroz vodu dubine do 600mm (100mm više od prethodne generacije).

Početna cijena u Velikoj Britaniji je 35.600 eura.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.