22.6.2020. 11:19
1
Tri miliona njemačkih vozila sa dizel motorima čeka kupce, uglavnom sa Balkana
Prošle godine izvoz polovnih automobila iz Njemačke na istočno i jugoistočno evropsko tržište bio je 226.000 vozila, dvostruko više u odnosu na 2018. godinu.

U Srbiji se u prvih šest mjeseci ove godine i pored covida na carini prijavilo 10.000 vozila, što znači da će u ovoj zemlji do kraja godine imati uvoz od oko 35.000 dizelaša koji ne mogu da se prodaju na njemačkom tržištu, izvještava Blic.

Trenutno tri miliona vozila sa dizel motorima standarda euro 4 i euro 5 stoji na placevima u Njemačkoj i čeka kupce većinom sa jugoistočnog Balkana, jer ta vozila od jeseni neće moći u mnoga gradska jezgra u njemačkim gradovima, piše RTS.

Dileri nisu očekivali ovako komplikovanu situaciju sa koronom, a ni sa padom prodaje novih vozila od 50 odsto, pa gledaju da se u većom količinama oslobode dizela između 2008. i 2012. godine.

Jedan dan stajanja na placu ih košta 25 eura, a i cijene su drastično pale, kažu u njemačkom automobilskom klubu.

– Cijene su jako pale, uzmimo jedno vozilo staro tri godine sa pređenih 45.000 kilometara, ono je izgubilo skoro polovinu svoje vrijednosti. Kada na scenu stupe sve najavljenje mjere cjene će više pasti i onda će se dizelaši nabavljati još povoljnije”, rekao je Hans Lemark iz Adaka.

Glavni kupci dolaze iz zemalja sa Balkana, a prednjače Srbija i Hrvatska.

– Zaista je osetno porastao broj automobila koji se izvoze. U Hrvatsku je prošle godine otišlo 7.500 automobila, oni su doslovno prepravili tamošnje tržište, u Srbiju preko 10.000, znači uočen je jasan trend porasta izvoza u te dvije zemlje, dodaje Lemark.

Dizeli ostaju van stroja, jer su nemačke vlasti riješile da rigorozno kontrolišu emisiju izduvnih gasova, prenosi indikator.


(Admir Oručević)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.