1.2.2022. 22:24
0
Šta se dešava s kočnicama zimi kad se automobil dugo ne vozi
Diskovi i doboši kočnica izrađeni su od legure čelika, sa malo antikorozivne obrade.

Nakon samo nekoliko sati stajanja u vlažnom okruženju (pogotovo u zimskim mjesecima kad su kočnice izložene ostacima soli na kolovozu), na njihovim površinama počet će da se stvara fini sloj hrđe, piše B92. 


Što duže automobil stoji, to postaje sve gore, naročito na loše dreniranim površinama za parkiranje, koje nisu suhe. Korozija će se širiti, a smanjit će se i efikasnost kočnica.


Kada izlazite automobilom na ulicu prvi put nakon nekoliko dana ili sedmica, nekoliko puta lagano pritisnite i otpustite papučicu kočnice prije nego što krenete.


Kada krenete, učinite isto, lagano sitisnite kočnicu, a pritom pazite da ne ugrožavate nikoga u saobraćaju, posebno one koje voze iza vas. Tako ćete ukloniti površinsku hrđu sa komponenti kočnica, odnosno spriječiti pad njihovih performansi kada vam budu neophodne tokom vožnje.


Također, poslušajte zvuk kočenja - ukoliko bude škripanja i nakon što ste nekoliko puta pritisnuli kočnicu, ne bi bilo loše da vam stručnjak provjeri kočnice.


Preporučuje se i da prije dužeg stajanja, u vožnji, na nekoj suhoj podlozi također lagano stisnete kočnice kako bi ih očistili od prljavštine.


(Kenan Bešlija) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.