15.11.2022. 14:02
0
Pogledajte koji se automobili najviše i najmanje kvare
Jedna od najdetaljnijih studija o tome koji se automobili najviše i najmanje kvare obuhvata gotovo deset miliona vozila i preko 220 modela.

Njemački TUV i ove godine donosi tradicionalni izvještaj s tehničkih pregleda po pitanju zabilježenih nedostataka i problema detektiranih na automobilima koji su izašli na pregled.

Ukupno se radi o 9.583.319 auta. Ona su tehničkom pregledu pristupila od jula 2021. do juuna 2022. godine.

Očekivano, uočena je tendencija rasta starosti njemačkog voznog parka. Time raste i broja uočenih nedostataka. Od ukupnog broja vozila njih čak 20,2 posto je imalo značajne nedostatke. To je 2.3 postotka više nego prethodne godine, prenosi Index.

Organizacija daje brojna objašnjenja za ove negativne trendove.

Pandemija i inflacija uzrokovana ekonomskim izazovima uzrokovali su rast starosti, ali i smanjenje prosječnih izdvajanja za održavanje. To je na koncu imalo nepovoljan učinak na njemački vozni park.

Na ljestvici najpouzdanijih u ukupnom poretku najvišu poziciju drži automobili do 3 godine starosti. Među njima je to Mercedes, i to B klasa.

Na ovom modelu je zabilježeno tek 2,0 posto nedostataka. Slijedi ga još jedan Mercedes, GLC sa 2,3 posto nedostataka. Dalje idu VW Golf Plus/Sportstvan i Audi Q3.

Gledamo li automobile do pet godina starosti situacija je naizgled slična. U sam vrh dolaze dva modela koja zasigurno ne odrađuju veliku kilometražu. To su Porsche 911 i Mercedes SLC.

B klasa ovdje pada na i dalje odlično 6. mjesto. Ovdje svakako treba istaknuti Mazdu i Hondu čiji mali modeli su uspjeli visoko kotirati.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.