27.11.2022. 12:08
0
Rusi pritisnuti sankcijama ponovo prave kultno sovjetsko auto: Stiže novi model Moskviča
Novi model Moskviča, kultnog sovjetskog automobila, ponovo se proizvodi u nekadašnjoj fabrici Renoa u Moskvi. To je prinudni povratak do kojeg je došlo zbog pritiska zapadnih sankcija, piše DW.

Automobili marke Moskvič su kultni i to ne samo u Rusiji. Vozila, koja su decenijama bila dominantna na ulicama Sovjetskog Saveza i DDR-a, imaju brojne obožavoce i u zapadnoj Evropi. Ljubitelji „Mosija”, kako sami sebe nazivaju, održavaju redovne susrete na kojima predstavljaju svoje sa puno ljubavi restaurirane automobile.

Pritom je prošla 21 godina od kako je posljednji automobil srednje klase marke Moskvič sišao sa trake. Firma je prestala da postoji 2006. Ali sada, pod pritiskom zapadnih sankcija, Rusija okreće novu stranicu u knjizi Moskviča.

I Putin zainteresovan za „Moskvič 2.0”?

U bivšoj fabrici Renoa u Moskvi u srijedu (23.11.2022.) je počela serijska proizvodnja novog modela Moskviča. Prvo se proizvodi sa benzinskim motorom od 150 KS, a do kraja godine će biti dostupna i električna verzija. Prema ruskim informacijama, prodaja je planirana od prvog kvartala 2023.

Prema ranijim izjavama portparola Kremlja Dmitrija Peskova, novi model Moskviča je vozilo koje želi da kupi „svaki Rus”. Za „Moskvič 2.0” zainteresovan je navodno i šef države Vladimir Putin.

Ruska automobilska industrija teško pogođena

Proizvodnja novog modela Moskvič je za Rusiju važan dio propagandne kampanje protiv Zapada. Putin time želi da pokaže da zapadne sankcije ne mogu da naškode zemlji, te da može i sama da proizvodi značajnu robu kao što su automobili.

Međutim, automobilski sektor je jedna od industrija koje su najteže pogođene sankcijama. Od januara do oktobra, nakon odlaska zapadnih proizvođača, prodaja novih automobila u Rusiji je opala za 60 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Osim toga, taj brend zapravo i nije toliko ruski kao što zvuči. Jer, za dizajn i motor novog modela odgovorni su kineski proizvođači. Moskvič-3 je kopija kineskog gradskog terenca JAC S4.

Kineske kompanije su među najvećim profiterima zapadnih sankcija protiv Rusije.

Moskovska fabrika sa prošlošću pod uticajem Zapada

Priča o Moskviču je i lekcija o nekada bliskim vezama zapadne (automobilske) industrije i Rusije. Moskovska fabrika, u kojoj se sada proizvodi novi Moskvič, ima kako dugu tako i šarenu istoriju.

Prije skoro 100 godina, tamo je proizvodio Ford, automobilska kompanija iz SAD. Od 1946. počela je proizvodnja Moskviča – prvobitno kao kopija Opel Kadeta. Međutim, nakon raspada Sovjetskog Saveza, proizvodnja više nije bila isplativa pa je 2001. obustavljena.


Francuski Reno je 2005. započeo proizvodnju automobila u Rusiji u okviru zajedničkog preduzeća sa gradom Moskvom, a kasnije je tamo proizvodila i modele Dačia Logan, Duster i Sandero.

Međutim, napadom Rusije na Ukrajinu saradnja sa zapadom je naglo prekinuta. Trake u moskovskom pogonu miruju od marta, a u aprilu je Reno predao fabriku automobila gradskoj upravi – za simboličnu cijenu od jedne rublje.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.