8.6.2023. 8:41
0
Ova lampica vam daje signal koji ne smijete zanemariti: Ako se ovo upali odmah ugasite automobil
Sve je više i više lampica na instrument tabli i prosječan vozač često ima problema da zna šta predstavlja koja lampica.

Prva prirodna reakcija na pojavu nekog od svijetlećih i uglavnom grafičkih simbola na centralnoj konzoli bi bila, panika.

Iako ima veliki broj lampica, da biste se lakše snašli, postoje tri osnovne boje po kojima možete da prepoznate osnovu problema, a te boje su: crvena, žuta / narandžasta i zelena / plava.

Crvena boja ukazuje na potencijalno ozbiljan problem ili pitanje sigurnosti. Crvena može ukazivati i važan podsjetnik. Žuta / narandžasta znači da nešto treba da se servisira ili popraviti uskoro. Ako treperi, važno je da kontaktirate svog prodavca ili servisera. Zelene / plave vam govore samo da sistem uključen ili radi.

Jedna od najopasnijih crvenih lampica je ona koja signalizira nedostatak ulja, kada vam se ona upali, potrebno je odmah da ugasite automobil i provjerite nivo ulja. Ta lampica izgleda ovako:

Ilustracija

Također, jedna od osnovnih lampica je ona s prikazom akumulatora, koja može da signalizira na više grešaka povezanih s električnim kontaktima u sistemu, od alternatora do akumulatora, kao i na sam akumulator.

Ukoliko vam se pojavi lampica u obliku automobila s mehaničarskim ključem, nema razloga za paniku, već vas samo obavještava da ćete vrlo brzo morati da obavite redovan servis. Jedna od lampica koja vam ukazuje na skoru posjetu servisu je svakako ona za istrošenost kočnica, pa ćete morati da promijenite diskove pločica.

Na kraju, veoma je važna i crvena lampica sa oznakom ABS. Svrha ABS senzora je da spreči blokiranje kočnica, pa samim time povećava sigurnost u automobilu. Vrlo često se na senzorima znaju nakupiti naslage prljavštine, ali kako biste tačno provjerili u čemu je suština problema, najbolje je da posjetite servis.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.