23.10.2023. 18:15
0
Magle li vam se stakla na automobilu? Ovo su najbolji trikovi da to spriječite
Vodena para koja sadrži topli zrak iznutra se hladi kada dodirne površinu koja je na nižoj temperaturi i prelazi u tekuće stanje u obliku mikrokapljica

Svako godišnje doba na neki način utječe na automobile. Ljeti, kada sunce prži, različiti elementi trpe posljedice, poput guma, akumulatora, crijeva ili kočnica. S druge strane, zimi oni koji pate od enormnih padova na termometru su tekućine, akumulator, ulje ili brave.

U jesen, godišnje doba u kojem smo trenutno, temperature počinju padati, a pojavljuju se kiše i vjetar. Procedura sigurnog kretanja u ovim lošim vremenskim uvjetima je jasna. Mora se voziti defenzivnije nego u mjesecima prije.

Jedan od gorućih problema s kojima se vozači susreću u ovo doba godine su zamagljena stakla. Okolnost koja onemogućuje ispravnu viziju onoga što se događa na cesti, što dovodi do mogućnosti stradanja u nesreći ako se ne djeluje brzo.

Zašto se magle prozori?

To je fizički fenomen koji se naziva kondenzacija ili likvefakcija. Djeluje na sljedeći način: vodena para koja sadrži topli zrak iznutra se hladi kada dodirne površinu koja je na nižoj temperaturi i prelazi u tekuće stanje u obliku mikrokapljica. One prekrivaju hladnu površinu neprozirnim pokrivačem vlage, što sprečava pravilnu vidljivost i sigurnu vožnju.

Jednostavnije rečeno, kondenzacija se stvara na staklima automobila zbog temperature i vlage u zraku. U stvarnosti, to nije ništa više od temperaturne razlike između unutarnje i vanjske strane automobila. Ovaj fenomen je ono što uzrokuje paru koja prožima kristale.

Kako izbjeći kondenzaciju?

Najbolji način da spriječite pojavu kondenzacije na staklima automobila je održavanje ravnoteže između unutarnje i vanjske temperature. Da, postaje teško očuvati toplinsku ravnotežu automobila i može se stvoriti magla, ovo su neki od najboljih trikova za njezino uklanjanje.

Iako se može činiti očiglednim, održavanje prozora čistima pomaže u sprječavanju stvaranja magle na njima. Stoga je potrebno često čistiti prozore. Osim toga, brisače vjetrobrana treba redovno provjeravati kako biste bili sigurni da rade optimalno. To će pomoći u uklanjanju kondenzacije s vanjske strane vozila.

Najčešći način za odmagljivanje prozora je korištenje sustava cirkulacije zraka za uklanjanje kondenzacije. Trebali biste uključiti klima uređaj i postaviti usmjerivače prema zamagljenim prozorima, kao što su bočna stakla.

Za prednje staklo mnogi modeli imaju tipku koja ispušta zrak samo kroz donji dio stakla. Za stražnji dio također postoji posebna tipka koja aktivira grijanje stražnjeg stakla. Idealno je početi s hladnim zrakom pa snižavati temperaturu i na kraju koristiti grijanje.

Ako u automobilu nema zraka, najklasičnije rješenje je spustiti prozore i na taj način omogućiti strujanju zraka da uđe u kabinu, da se unutarnja temperatura izjednači s vanjskom i da se stakla počnu odmagljivati, piše Autoklub.

(Mubina Lj.)

Auto
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.