18.11.2023. 21:25
0
Zvuči neobično, ali jako je važno: Prije nego pokrenete automobil, obavezno skinite jaknu
Vjerovatno ste vec´ pročitali da je vožnja djece u debeloj zimskoj jakni rizična i da to ne treba da radite. Nedavna studija Njemačkog autokluba (ADAC) naglasila je da nije preporučivo čak ni odraslima da nose zimske jakne dok se voze.

Upotreba sigurnosnih pojaseva u vozilima je nesumnjivo obavezna i provjereno smanjuje težinu povreda u slučaju saobraćajnih nesreća. Međutim, zimska jakna može u velikoj mjeri da utiče na efikasnost sigurnosnih pojaseva.

PROBLEM I PRI MANJIM BRZINAMA
Prema ADAC-ovom crash testu sprovedenom pri brzini od 16 km/h, što je prosječna vrijednost kada u zadnji kraj vozila udari drugo vozilo, utvrđeno je da se zbog zimske odjeće pojasevi ne lijepe direktno za tijelo. Kreću se i ne ostaju u optimalnim položajima, što može dovesti do povreda čak i pri manjim brzinama.

POVEĆAVA SE RIZIK OD POVREDA
Važno je da donji dio pojasa ne bude čvrsto postavljen na predjelu kuka, već nešto više, jer se u suprotnom povećava rizik od povreda jetre, slezene i sličnih povreda u slučaju nezgode. Zbog toga se preporučuje da, ako je moguće, izbjegavate putovanje vozilom sa debelom zimskom jaknom i uvijek vežite sigurnosne pojaseve kako biste smanjili rizik od povreda u slučaju nesreće, prenosi 24sedam.rs.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.