18.11.2023. 22:50
0
Ovo je lista automobila koji se najmanje kvare
Njemačka stručna automoto organizacija "TUV" svake godine sprovede više od deset miliona tehničkih pregleda i sve to objedini u svoj izvještaj.

U izvještaju za 2023. godinu prosječna starost voznog parka dostigla je novi maksimum u Njemačkoj i iznosi 10 godina. Kao rezultat toga, starija vozila postaju sve važnija za sigurnost na putevima.

Prije nego što damo najzanimljivije podatke koje je donijelo istraživanje, napominjemo da je u uračunavanju procenta kvarova uzeta u obzir i pređena kilometraža.

Kada se pogledaju vozila koja su stara tri i pet godina, ali i ukupno, apsolutni pobjednik je VW Golf Sportsvan.

U pitanju je automobil koji se proizvodio do kraja 2020. godine i koji ima najmanju stopu grešaka i kvarova (do tri godine star model ima 2% grešaka, a model star do pet godina ima 4,3% grešaka u prosjeku).

Slijede VW T-Roc i T-Cross kod vozila starih do pet godina, a kod onih vozila koja su stara do sedam godina, dominira Mazda CX-3 (6,5% grešaka).

Prema statističkoj procjeni svih glavnih pregleda od jula 2022. do juna 2023. godine, Mercedes B-klase nakon devet godina postiže najbolji rezultat (10,5%), a od malih automobila posebno se ističe Honda Jazz, koja se do sedam godina starosti kvari u 8,4% slučajeva.

Na dnu je jedan model prestigao pretposljednju Daciju Logan - u pitanju je Tesla Model 3 koji već nakon trogodišnje eksploatacije ima 14,7% grešaka, dok sa kasnijim godištima ne briljiraju BMW X5, Seat Alhambra, Dacia Dokker i Renault Twingo.

(Ajdin B.)

Automobili
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.