15.10.2015. 9:47
0
Wigemark pozdravlja novu većinu u FBiH sa SBB-om
Pozdravljam novu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine sa Savezom za bolju budućnost (SBB), strankom koja je, čini se, spremna podržati rad Vlade FBiH - izjavio je u intervjuu za današnji "Dnevni avaz" šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, komentirajući novi politički momentum u BiH, odnosno koaliciju između SBB-a i Stranke demokratske akcije (SDA).

Wigemark je mišljenja da će sada doći do stabilnije većine u Parlamentu BiH, te da to treba dovesti do olakšanog načina donošenja reformi. 

- Ono što je sada važno jeste mogu li se reformama osigurati neophodne promjene, dakle više radnih mjesta, više investicija. Kako bi se ovo postiglo, mora se nastaviti s ovim momentumom, ovom brzinom. Naš interes jeste efikasna većina. Može li ona uraditi ono što je potrebno i što je teško? Sigurno je da neće biti laganih odluka, ali one su potrebne - istakao je, dodajući da nemaju favorite "ni u vlasti, ni izvan nje."

Naglasio je da su jača većina i Vlada FBiH, koja je spremna donositi reforme, neophodne, te da je suština vlasti da radi na ispunjenju obećanja građanima, a to se može, kako je istakao Wigemark, samo s jasnom većinom u Parlamentu BiH. 

Napomenuo je da je, ne tako davno, bilo pitanje može li Vlada FBiH uopće preživjeti, te, s tim u vezi, smatra da je dobro što se desilo da su dvije političke partije iskazale spremnost i postigle dogovor. 

- Sada treba osigurati da se ne gubi zamah. Dio politike je i to da se po strani ostave politička razilaženja ili različitosti i da se krene naprijed u interesu BiH i njenih građana. To, svakako, ohrabrujemo. Treba imati na umu da su svi politički lideri potpisali Izjavu za EU - kazao je Wigemark. 

Mišljenja je da je sada najvažnije ustanoviti ko vozi vozilo zvano BiH, te osigurati da ne bude previše vozača, ni previše brzina u istom vremenu. 

- Ne može se desiti da jedan vozač promijeni jednu brzinu, a drugi je smanji. To nije dobro za vozilo. Općenito smo zadovoljni brzinom kojom se kreće, pogotovo Vlada FBiH - istakao je. 

U pogledu očekivanja da BiH početkom naredne godine bude prihvaćena kao kandidat za članstvo u EU, podsjetio je da postoje uvjeti kako bi aplikacija BiH za članstvo u EU bila smatrana kredibilnom, a prvi je napredak u provođenju Reformske agende. 

- Drugi je vezan uz prilagođavanje trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Hrvatskom. Tu su pozicije jasne, ali mislim da ima prostora da se nađu rješenja za određene proizvode. Treći je vezan za uspostavljanje mehanizma koordinacije koji je potreban za pregovore sa EU - rekao je Wigemark. 

Kako je rekao, umjesto da špekuliramo o tome da li će BiH postati kandidat za članstvo u EU 31. januara 2016. godine ili na neki drugi datum, treba pogledati listu onoga što treba uraditi. 

Zaključio je da se to moguće vrlo brzo ispuniti, te najavio da će, vjerovatno, u decembru imati sastanak s bh. vlastima i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija kako bi ocijenili trenutnu situaciju u BiH. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.