20.10.2015. 16:22
1
Špirić poziva na jedinstvo, za Bosića takve izjave licemjerne
Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić smatra da predstavnici RS-a na nivou BiH i predstavnici institucija tog bh. entiteta treba da shvate da bez zajedničke saradnje "nije moguće braniti interese RS".

Špirić je mišljenja da je današnja rasprava na posebnoj sjednici Narodne skupštine, o ustavnom položaju RS i zaštiti njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH, pokazala da problem postoji, te da se rješenje ne može naći ako se gleda u "retrovizor". 

Očekuje da će se rješenje naći, ali ne, dodao je, da se pogledom iza sebe „analizira situacija unazad 20 godina". 

Špirić je u izjavi novinarima u Narodnoj skupštini RS-a rekao da treba uvažavati institucije RS i da treba popravljati stvari na koje se, smatra, opravdano ukazuje da nisu dobre. 

S druge strane, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH i predsjednik SDS-a Mladen Bosić ocijenio je licemjerjem vlast RS pozive na jedinstvo.

-Predsjednik RS Milorad Dodik je nedavno rekao da će interese RS u BiH braniti hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a onda nas zove na sastanak, rekao je Bosić.

Smatra da je posebna sjednica parlamenta RS-a pokazala da nije bilo nikakvog prenosa nadležnosti u radu Saveza za promjene na nivou BiH, te da je sazvana kako bi oni „na neki način bili linčovali“.

Bosić je ponovio da institucije RS i BiH treba da sarađuju i da Savez za promjene nikada nije to spriječavao, dok se iz izjava premijerke RS Željke Cvijanović ne vidi spremnost za tu saradnju.

Potvrdio je da se on i predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić neće vraćati na nastavak zasjedanja, jer im nije omogućeno da odgovore na mnogobroje optužbe SNSD-a i premijerke koja ima pravo na replike.

Višesatnu skupštinsku raspravu o radu predstavnika Saveza za promjene u vlasti na nivou BiH obilježile su brojne međusobne optužbe vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini RS o tome ko je i kako radio dok je bio u vlasti na nivou BiH.

Istovremeno, SDS, PDP i NDP pokrenuli su i brojna pitanja, kako navode, štetnog djelovanja SNSD-ove vlasti u RS.

 (FENA)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.