20.10.2015. 17:18
1
Oficir UNPROFOR-a o Markalama: Minobacačke granate bile su ispaljene iz samog grada
Svjedočeći u odbranu Ratka Mladića, britanski oficir UNPROFOR-a je izjavio da je u komandi “plavih šljemova” vladalo uvjerenje da bosanski Srbi u zimu 1994. godine nisu ispalili granatu koja je na sarajevskoj pijaci Markale ubila i ranila desetine građana.

- Dokazi su sugerisali da bosanski Srbi to nisu mogli počiniti - rekao je britanski oficir GRM-097, dodavši da je UNPROFOR imao “brifinge da su Muslimani to sami sebi učinili”.

Svjedok je izjavio da su bosanski Srbi bili optuženi za Markale i prije nego što je istraga bila okončana. U komandu UNPROFOR-a ubrzo su, međutim, počele da stižu informacije koje su osporavale tu “pretpostavku”.

Britanski oficir, koji je bio na licu mjesta, naznačio je da bi zbog visokih zgrada koje okružuju Markale, putanja minobacačke granate morala biti gotovo okomita, što ga je navelo na zaključak da je bila ispaljena “iz neposredne blizine”.

“Krajnje neobičnim” nazvao je to što je pijacu pogodila samo jedna granata, ako se ima u vidu da je iz minobacača neophodno ispaliti više projektila da bi se cilj pogodio.

Svjedok je rekao da je UNPROFOR imao teorije da su granatu ispalili mudžahedini, ili da je granata detonirana na zemlji, kao i da je bačena iz obližnje zgrade.

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za terorisanje građana Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem. U optužnici se navodi da je minobacačka granata koja je na Markalama 5. februara 1994. ubila 66 osoba, ispaljena sa srpskih položaja.

Muslimanske vlasti imale su, po svjedoku, “strategiju” da izazivaju incidente u gradu, kako bi okrivile Srbe, u nastojanju da izazovu međunarodnu intervenciju.

- U jednom broju slučajeva, minobacačke granate bile su ispaljene iz samog grada - kazao je svjedok.

Ista strategija je uključivala otvaranje vatre iz civilnih objekata, uključujući škole i bolnice, i iz blizine komande UNPROFOR-a, radi izazivanja srpskog odgovora, dodao je on.

Svjedok je vladu u Sarajevu optužio i da “nije željela da olakša patnje civilnog stanovništva” tako što je, naprimjer, jednom prilikom spriječila obnavljanje isporuka vode.

 - Bosanske vlasti željele su da produže priču o gradu pod opsadom. Htjele su da njihov narod pati, zato što je to izazivalo naslove u međunarodnim medijima - posvjedočio je GRM-097.

Mladiću, koji je optužen i za genocid u Srebrenici i još nekoliko opština, progone i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, suđenje se nastavlja u srijedu, 21. oktobra, javlja BIRN. 

(FENA)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.