2.11.2015. 9:04
0
Davutoglu nakon pobjede AK Partije Sarajevo: Ovo je pobjeda demokratije!
Turski premijer Ahmet Davutoglu, u svom centralnom obraćanju u sjedištu stranke u Ankari nakon današnjih prijevremenih parlamentarnih izbora u Turskoj, pozvao je sve političke partije u ovoj zemlji da u narednom periodu svoju energiju troše za interes Turske i budućnost turskog naroda, prenosi Anadolu Agency (AA).

Davutoglu se na početku obraćanja zahvalio svim građanima koji su danas izašli na izbore, te pozdravio i one koji su pružili podršku iz Amsterdama, Tokija, Londona, Berlina, Skoplja, Sarajeva i svih dijelova svijeta. 

Turski premijer je poručio kako su glasači danas iskazali podršku blagostanju, jedinstvu, bratstvu i zdravom razumu te koristili svoje glasove za mir, ne samo u Turskoj i Bliskom istoku, nego da mir vlada u cijelom svijetu. 

"Vi ste uočili igre koje su se pokušale provesti u našoj zemlji i to ste spriječili. Kazali ste 'mi smo tu, bićemo tu, do sudnjega dana'. Vi ste na izborima pokopali ne samo partije stare Turske, nego mentalitet, haos, nasilje, terorizam i nestabilnost stare Turske", kazao je Davutoglu.

Naglasio je kako je narod na današnjim izborima iskazao želju za rješavanjem pitanja stabilnosti i sigurnosti. 

"Danas su pobijedili siromašni, ostavljeni, potlačeni i oni čiji se glasovi ne čuju. Rezultati današnjih izbora su pobjeda demokratije, mira, pravde i stabilnosti. Danas nije pobjedila samo AK Partija, niti oni koji vole samo AK partiju, pobijedila je čitava Turska. Danas je pobijedila naša budućnost, naša nada i naše buduće generacije", poručio je Davutoglu. 

Kazao je kako se Turska rezultatima današnjih izbora oslobodila okova koji su pokušani biti stavljeni na njene noge, prevazišla je prepreke te pokazala da će ih prevazići i u budućnosti.

"Oni koji su volju naroda pokušali staviti pod hipoteku od naroda su dobili odgovor koji su tražili. Ova pobjeda nije pobjeda ovog ili onog dijela, nego pobjeda 78 miliona stanovnika ove zemlje", poručio je Davutoglu.

Istakao je kako će AK Partija u naredne četiri godine odgovoriti na sve svoje odgovornosti prema svim stanovnicima Turske, te da neće praviti razliku prema svojim građanima bez obzira na njihovu političku opredjeljenost, etničku pripadnosti niti korijene. 

"Želim istaknuti da svim našim građanima garantujemo sigurnost njihovih života i imovine, te slobodu njihovog mišljenja i vjerovanja. Nikada nećemo ni trenutak odstupiti od naše volje za jačanjem bratstva kao ni od naše odlučnosti za borbom protiv terorizma".

Ponovio je kako je narod danas u potpunosti uklonio zamke koje su stavljanje pred Tursku.

"Danas su još jednom uklonjene zamke koje su u maju 2013. godine pokušali postaviti neprijatelji nove Turske, još jednom su spriječene igre iz decembra 2014. godine. Kao što smo govorili od 7. juna na ovamo, izbori 1. novembra su referendum za Novu Tursku, danas je na tom referendumu zasigurno dato zeleno svjetlo novoj Turskoj", poručio je turski premijer.

Danas su pokopani oni koji pružaju podršku terorizmu, pobijedila je politika nove Turske, podvukao je Davutoglu, te dodao:

"Danas odavde pozivam sve političke partije. Vašu energiju trošite za interese Turske i za budućnost ovog naroda. Današnji sistem nije dovoljan za potrebe Turske. Zato svi zajedno zasučimo rukave za jednu novu Tursku u kojoj neće biti svađe, buke, polarizacije, odnosno u kojoj će biti stabilna politika i u kojoj će svako svakoga u miru pozdraviti. Pozivam sve političke partije koje će ući u parlament da napravimo jedan domaći i nacionalni ustav za Tursku u kojoj će postojati jedan zdrav izborni sistem, učinkovita i transparentna struktura vlasti, politika koja nije opterećena birokracijom". 

U Turskoj su danas održani prijevremeni parlamentarni izbori, a nakon prebrojanih glasačkih listića vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) je pobijedila sa osvojenih 49,4 posto glasova ili 316 zastupničih mjesta u skupštini.

AK Partija je osvojila 316 zastupničkih mandata, dok je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila 25,4 posto glasova ili 134 stolica u skupštini od ukupno 550 članova. AK Partija će u predstojećem mandatu samostalno formirati vladu.

Opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP) dobila je 11,9 posto glasova ili 41 poslanička mjesta, a prokurdska ljevičarska Narodna demokratska partija (HDP) 10,6 posto glasova, odnosno 59 mandata.

Pomenute četiri partije imat će zastupnike u narednom sazivu turskog parlamenta, dok, prema preliminarnim rezultatima, preostalih 12 političkih partija nije prešlo izborni prag od 10 posto glasova.

Izlaznost na današnjim izborima bila je 87,2 posto, a u gore navedene rezultate ubrojani su i glasovi pristigli iz dijaspore.

Turski parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, a minimalni prag za partije da uđu u njega je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija.

(Anadolija)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.