2.11.2015. 13:35
0
Ovako se u Sarajevu proslavljala pobjeda Erdoganove stranke u Turskoj
Stanovnici Sarajeva, državljani Turske sa privremenim boravkom u BiH ali i stanovnici bh. prijestolnice sinoć su se pridružili proslavi izborne pobjede vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) na održanim prijevremenim parlamentarnim izborima u Turskoj.

Sarajlija Vildan Topčić je izjavio da je zajedno sa prijateljima izašao na ulice Sarajeva da proslavi pobjedu AK Partije u Turskoj.

"Ovdje sam sa prijateljima da podijelim radost s njima. Drago mi je da su građani Turske zadovoljni izbornim rezultatom, i što su u tolikom broju izišli na izbore. Turska je mnogo puta pokazala da je prijateljski orjentisana prema svim građanima Bosne i Hercegovine", rekao je ovaj građanin.

Direktor Udruženja bosansko-turskog prijateljstva „Bosfor“ Rizvan Halilović je svim građanima Turske čestitao rezultate izbora.

"Ovo je pobjeda Turske ali i demokratije u toj zemlji. Ovo je pobjeda multikulturalne Turske koja poštuje ljudska prava i slobode. To su pokazali kada su primili 2.5 miliona izbjeglica iz Sirije. Pokazali su svoju veličinu kada su primili na desetine hiljada izbjeglica i iz rata u BiH. Nakon ovih izbora odnosi Turske i BiH, ali i svih balkanskih zemalja, biti će još čvršći", rekao je Halilović.

Studentica Naida Gego je kazala kako vjeruje da će odnosi Turske i BiH biti još snažniji nakon današnjih izbora.

"Izbori u Turskoj nisu važni samo za tu zemlju nego i za druge zemlje u našem regionu i svijetu. Vjerujem da će Turska i BiH sada imati još snažnije odnose, posebno u ekonomiji ali i rješavanju političkih problema u BiH", rekla je ova studentica.

U Turskoj su održani prijevremeni parlamentarni izbori, a nakon prebrojanih glasačkih listića vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) je pobijedila sa osvojenih 49,4 posto glasova ili 316 zastupničih mjesta u skupštini.

AK Partija je osvojila 316 zastupničkih mandata, dok je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) osvojila 25,4 posto glasova ili 134 stolica u skupštini od ukupno 550 članova. AK Partija će u predstojećem mandatu samostalno formirati vladu.

Opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP) dobila je 11,9 posto glasova ili 41 poslanička mjesta, a prokurdska ljevičarska Narodna demokratska partija (HDP) 10,6 posto glasova, odnosno 59 mandata.

Pomenute četiri partije imat će zastupnike u narednom sazivu turskog parlamenta, dok, prema preliminarnim rezultatima, preostalih 12 političkih partija nije prešlo izborni prag od 10 posto glasova.

Izlaznost na izborima bila je 87,2 posto, a u gore navedene rezultate ubrojani su i glasovi pristigli iz dijaspore.

Turski parlament broji ukupno 550 zastupničkih mjesta, a minimalni prag za partije da uđu u njega je 10 posto. Za formiranje vlasti potrebna je natpolovična većina, odnosno minimalno 276 zastupničkih pozicija.

(Anadolija)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.