6.11.2015. 9:52
0
Akcija SIPA-e: Dvije osobe uhapšene zbog ratnih zločina, treća u bjekstvu
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e na području Trebinja i Bileće locirali su i lišili slobode osumnjičene:

-Grubačić Miodraga, rođenog 14.02.1964. godine u Bileći, državljanina BiH.
-Đajić Iliju, rođenog 06.11.1971. godine u Bileći, državljanina BiH.
 
Treći osumnjičeni, nalazi se u bjekstvu i policijski djelatnici SIPA-e i partnerskih agencija za njim intenzivno tragaju. Istovremeno sa lišenjima slobode, izvršeni su pretresi stanova i objekata koje osumnjičeni koriste
 
Navedene osobe su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičene su da su na području Bileće, tijekom 1992. godine, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.
 
Oni su osumnjičeni za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti,  sa područja Bileće, Nevesinja, Trebinja, Gacka i drugih mjesta, njih više stotina, koje su bile nezakonito zatočene u logoru formiranom u okviru kasarne u Bileći.
 
Navedeni su osumnjičeni za teška mučenja i zlostavljanja zatočenika, premlaćivanja, nanošenja teških fizičkih i psihičkih ozlijeda, seksualna zlostavaljanja i ponižavanja, zastrašivanja i odvođenja na simulirana strijeljanja, držanja u nečovječnim uvjetima, uslijed čega su, zbog uvjeta boravka u logoru i izostanka liječničke i medicinske pomoći,  4 osobe smrtno stradale, a veliki broj žrtava pretrpio je teške fizičke i psihičke ozlijede, od čega i danas imaju posljedice.
 
Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.