15.11.2015. 19:55
0
"Muslimani i muslimanske zemlje danas su najveće žrtve terorizma"
Forum Bošnjačkih intelektualaca najoštrije je osudio teroristički napad koji se desio u Parizu, te je povodom tih tragičnih događaja održana konferencija s koje je poslana važna poruka, a to je da se jako dobro zna šta je „Isil“ a šta je Islam, te da terorizam nije islamsko učenje.

Novinarima su se obratili predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca prof.dr. Suad Kurtćehajić i ekspert za internacionalne odnose i probleme Bliskog istoka mr.sci. Osman Softić koji smatraju da, ovaj apokaliptični oblik terorizma koji danas primjenjuju pripadnici fantomske tvorevine „islamska država“ više podsjeća na apokaliptički kult kao što su bili anarhisti, pa čak i neki marksistički pokreti.

Softić smatra da odgovor Zapada nije adekvatan, jer se više napora ulaže u rušenje sekularnog režima, a malo se tretira pitanje ISIL-a, te da su zračni napadi na položaje ISIL-a još više pojačali regrutiranje jer su pripadnici tog pokreta jako medijski sofisticirani jer su se školovali na Zapadu i poznaju moderni sistem telekomunikacija.

- Problem je, pored ostalog, i u tome što međunarodna zajednica nije pronašla rješenje za problem Sirije, Palestina, izbjeglica, a evo sada i problem terorizma koji se može desiti i u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o regrutiranju u redove „Isila“ državljana BiH Softić kaže da je vrlo mali procent religijske motivacije, to su ljudi s margina, kriminalnog miljea, koji nemaju ekonomskih i društvenih šansi, što znači da „mi moramo potaknuti Vlasti u BiH i međunarodnu zajednicu da se pozabavi pitanjem rješavanja ekonomskih i socijalnih i problema u BiH“.

Na pitanje zašto baš Francuska, Softić je podsjetio na to da je ta zemlja bila kolonijalna sila koja je više od 180 godina provela u islamskim zemljama, iako su se neke zemlje, poput Alžira, dekolonizirale, Francuska nikada nije prestala biti prisutna u arapskom svijetu, Sub-Saharskoj Africi, Maliju...

Prema analizama nekih stručnjaka, Softić podsjeća da danas postoji više od 10.000 francuskih vojnih i sigurnosnih snaga koje operiraju od Arapskog zaljeva i  Subsaharske Afrike, i „to je jedan od razloga što se teroristički napadi dešavaju u Francuskoj, „što ne znači da se sutra neće desiti i u drugim zemljama“.

- Osuđujemo terorizam, ali i vlasti Francuske i drugih zemalja moraju prihvatiti odgovornost i da na miran i diplomatski način pomognu u rješavanju problema na Bliskom istoku. Francuska je vrlo aktivna u Siriji, i bila je kolonijalni gospodar Sirije i Libana, sjevernog Levanta, ona i danas pokušava da ostvari svoje ciljeve i da instalira neku novu vlast u Siriji koja će biti bliža njenim interesima - kazao je Softić.

Govoreći o pokušaj povezivanja terorizma s islamom, Softić naglašava da u islamu nema ništa čime se može opravdati ubijanje nevinih ljudi, ali da su također i razne zapadnjačke, modernističe ideologije uticale na stvaranje ovog apokaliptičnog kulta, te da danas nema marksističkih pokreta za oslobođenje, ali su se oni transformirali u jednu drugu ideologiju i oni pokušavaju da iskoriste islam kako bi ostvarili svoje ciljeve i „to je klopka u koji ne smijemo upasti, moramo biti vrlo oprezni“.

- Teroristi također pokušavaju da izazovu širenje ismaofobije i netrpeljivosti prema muslimanskoj dijaspori što je veliki problem i nadam se da vlasti u svim zemljama, kao i u Francuskoj, intelektualci koji učestvuju u oblikovanju javnog mnjenja da neće dozvoliti da se ovaj tragični zločin koji se desio u Parizu iskoristi za širenje neprijateljstva prema muslimanima koji su lojalni građani - istakao je Softić.

Kurtćehajić je dodao da je BiH evropska zemlja, te podsjetio da mape Bosne datiraju još od 7. stoljeća prije Krista, „proživjeli smo sve moguće civilizacijske krugove, od grčko-rimskog, kršćansko-judejskog i na kraju islamskog, ova zemlja pripada Evropi, islam nema veze s ovim što ISIL radi, kao što ni fašistička Italija i nacistička Njemačka se nikada nisu dovodile u vezu s kršćanstvom“.

- Ovo je jedno zlo na koje treba reagirati cijeli svijet, poput nacizma i fašizma, ideologija „Isila“ je prijetnja cijelom svijetu, i mi ste toga bojimo. U punom kapacitetu se problemi mogu riješiti samo ako se žarišta razriješe, ako se nađe adekvatna rješenja - istakao je Kurtćehajić.

I Kurtćehajić i Softić smatraju da rješavanje palestinskog pitanja nije jedan od najsnažnijih generatora, ali može doprinijeti eliminaciji ovog zla, terorizma „Isila“, koje danas imamo priliku vidjeti.

Softić je apostrofirao da su muslimani, muslimanske zemlje, danas najveće žrtve terorizma, od Bagdada, Libije, Sirije, Palestine, Libana i da neće biti mira na zemaljskoj kugli dok mir ne zavlada i na Istoku i na Zapadu,

-  Naša osuda terorizma neće doprinijeti rješavanju sukoba ali oni koji imaju instrumente da to zaustave moraju da čuju glas savjesti i glas naroda - zaključio je Softić.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.