23.11.2015. 21:15
13
Yasushi Akashi u Haagu: Zapadni mediji su lagali da je granata ispaljena na Markale stigla sa srpske strane
Nekadašnji izaslanik za Balkan, Yasushi Akashi, rekao je danas da su zapadni mediji lagali da je granata ka Markalama stigla sa srpske strane. Akashi je to izjavio tokom svjedočenja pred Haškim tribunalom na poziv odbrane ratnog zločinca, Ratka Mladića, prenosi beogradski list Kurir.

Piše: Haris Ahbabović

Osim toga, on je istakao da su muslimanski lideri i zvanični iz Washingtona vjerovali da bi trajnije primirje omogućilo bosanskim Srbima da zadrže veliki dio teritorije BiH koji su zauzeli tokom prethodnih ratnih godina. Akashi je naznačio da su Srbi, u jednom trenutku, držali oko 70 posto teritorije BiH.

Akashi je posvjedočio i da šest zaštićenih zona UN-a, uključujući Sarajevo i Srebrenicu, nije bilo demilitarizovano, kako je bilo predviđeno sporazumom o njihovom proglašenju. Japanski diplomata izjavio je i da je istraga UN-a utvrdila da su granatu, koja je na sarajevskoj pijaci Markale 1994. ubila i ranila desetine građana Sarajeva, mogle ispaliti obje zaraćene strane. 

"Zaključak komisije, koji sam ja prihvatio, bio je da je napad mogao doći sa obje strane", posvjedočio je Akashi, napominjući da je taj zaključak bio suprotan tvrdnjama međunarodne štampe, uključujući i NY Times.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Akashija, tužioci će nastaviti sutra. 

13
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.