14.1.2016. 15:01
0
Kojović premijeru Konakoviću: Politika SDA je dovela zdravstvo u ovu situaciju
Nakon prepiske premijera Kantona Sarajevo Elmedina Dine Konakovića i zastupnice Naše stranke u Skupštini KS Sabine Ćudić, u istu se uključio i njen stranački kolega, Peđa Kojović.

Kojovićev upit premijeru Konakoviću povodom informacije o spajanju Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i UKCS-a u nastavku prenosimo u cjelosti:

- Poštovani premijeru Konakoviću,

Trudnica, moja prijateljica, zove u petak Opštu bolnicu da pita kada da dođe na posljednji, pretporođajni pregled. Sestra joj kaže: „Gospođo, ne mogu Vam sa sigurnošću reći hoće li ovo odjeljenje biti ovdje u ponedjeljak.“ 

To je samo jedan od mnogih slučajeva, kojim građani svjedoče, na koje ukazuju i zbog kojih izražavaju nezadovoljstvo na razne načine. Tvrdite da se ništa nije dešavalo u Opštoj bolnici vrijedno pažnje? Izjava, ozvaničena memorandumom i pečatom Uprave – dakle, dokument, kojim uposlenici pristaju da se u ponedjeljak 11. 01. 2016. jave na rad u KCUS-u – odštampana je i podijeljena uposlenicima.

Direktorica, bivša direktorica, u petak je imenovana za direktoricu KCUS-a i u ponedjeljak nije bila na poslu u Opštoj bolnici. U civilizovanom svijetu, iz jedne bolnice u drugu direktori/ice ne prelaze za nekoliko sati. Postoje rokovi od dvije ili više sedmice, kada se mora izvršiti primopredaja dužnosti. Da li smo mi neinformisani kao što kažete ili se sve ovo događalo bez Vašeg znanja? Ne bi bilo prvi put da SDA pokaže da nije politička organizacija koja se okupila oko nekih ideoloških ili ekonomskih principa, nego nacionalističko udruženje koje služi kao pokriće za ostvarivanje lične koristi i ciljeva pojedinaca. To što je reakcija javnosti, a nadam se da smo i mi doprinijeli tome, zaustavila namjeru gospođe Izetbegović da od petka do ponedjeljka ukine Opštu bolnicu i sve stavi pod kontrolu svoje nove pozicije – ne znači da nikakvih koraka na ukidanju Opšte bolnice nije bilo ili da se neće dogoditi kada Vaša stranka ponovo procijeni da će, zbog zatrpanosti medija drugim skandalima, ili u periodu ljetnih godišnjih odmora, taj projekat proći neopaženo.

Mi jesmo za reformu zdravstva, jer ga je politika Vaše stranke u proteklih 20 godina dovela u situaciju u kojoj pate i zdravstveni radnici i ljekari. (Cijela reforma je zapravo pokušaj da se otklone posljedice politika SDA u posljednjih 20 godina). Mi želimo konstruktivno učestvovati u toj reformi i zato insistiramo da koraci budu sljedeći:

- formiranje nezavisne, stručno respektabilne radne grupe, sa ciljem izrade elaborata;
- javna rasprava o elaboratu;
- odluka Skupštine Kantona Sarajevo;
- plan implementacije.

Tek tada ćemo, poštovani premijeru, prilikom donošenja odluke o reformi zdravstva u KS, i Vi i mi i građani, znati da odluka koju donosimo nije neinformisana.

(Nedim Pobrić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.