20.1.2016. 9:55
0
Nakon što je uništena u majskim poplavama 2014. obnovljena škola u Doboju zasjala je kao nikad prije
EU Program za oporavak od poplava - uspostavljanje normalnih uslova za život - pozitivan ishod za više od 610.000 ljudi.

Putem jedne od pet komponenti EU Programa koja se bavi obnovom javnih institucija i usluga koje one pružaju između ostalog obnovljeno je, odnosno opremljeno 156 škola i 12 obdaništa za više od 71.800 učenika i djece.

Školsko zvono oglasilo je početak časa. Aleksandra Ilić, učenica četvrtog razreda Srednje sabraćajne i elektro škole u Doboju, koja je obnovljena u okviru EU Programa za oporavak od poplava, prati nastavu. Učionica je velika, prostrana, sve u njoj još miriše na novo. 

Posmatrajući nova učila i opremu prisjeća se kišnog 15. maja 2014. godine. Taj dan je za nju počeo sasvim normalno i ništa nije nagovještavalo da će u sljedećih nekoliko sati na ulicama svog grada svjedočiti ogromnom šoku i panici sugrađana. U školu je došla 15 minuta ranije kao što to uvijek radi ali to nije bio slučaj i sa njenim kolegama iz prigradskih naselja. 

"U našem razredu je na moje iznenađenje bilo samo šest učenika i nakon što su se oglasile sirene za uzbunu, profesori su nam rekli da krenemo kući. Odlučili smo da ostanemo ispred škole kako bismo nešto pojeli, međutim mene je majka nazvala na mobitel i uzbuđenim glasom rekla da odmah dođem kući", kaže Aleksandra.

"Pet minuta nakon što sam ušla u kuću, voda je već počela da prodire u centar grada. Sjećam se da sam pogledala kroz prozor i vidjela da je voda dosegla visinu guma na autu koji se nalazio parkiran u ulici. Kada sam nakon nekoliko trenutaka opet pogledala cestu, auto se više nije vidio jer je bio poplavljen."

Oko zgrade u kojoj se nalaze četiri srednje škole, nivo vode je dosegao 1.8 metara. Poplavljene su učionice na prvom spratu i administrativne kancelarije svih škola, fiskulturna sala, te dvije školske radionice. Ukupni poplavljeni školski prostor bio je 5.000 kvadratnih metara. Zgrada je izgrađena 1975. godine, a škole koje su smještene u njoj - Ugostiteljska i trgovinska, Tehnička, Ekonomska, te Saobraćajna i elektro škola - pohađa ukupno 2.200 učenika.

Pomoć EU

"Odmah nakon što se voda povukla svi zaposleni su došli da probaju očistiti školu od mulja i prljavštine koje je poplava ostavila za sobom, ali smo bili svjesni da adaptaciju škole nećemo moći uraditi sami", govori Spasoje Vasiljević, direktor Saobraćajne i elektro škole i predsjednik aktiva direktora četiri škole, te dodaje:

"Međutim, niko od nas nije očekivao ovako brzu reakciju EU. Mi smo svaki dan pratili radove, ali nismo mogli ni sanjati da ćemo nastavu početi sa samo tri sedmice zakašnjenja. Kada smo 22. septembra 2014. godine počeli sa nastavom, obuzele su me jake emocije jer sam vidio da je nakon renoviranja škola zasjala još jačim sjajem nego prije poplava. Fasada, stolarija, moleraj, kupatila, toplotne i zvučne izolacije, fiskulturna sala, nova učila i namještaj, radionice, sve je bilo mnogo ljepše nego prije i na tome sam zahvalan", kaže Vasiljević. 

EU Program za opravak od poplava prioritet je dao obnovi obrazovnih institucija kako bi se djeca mogla vratiti u škole i obdaništa već u septembru 2014. 

Sličnog mišljenja je i pedagogica u ovoj školi Vesna Jevtić, koja je svakog dana gledala ogroman broj ljudi i mašina koji su vrijedno radili na obnovi ove ustanove.

"Kada su djeca prvog dana ušla u školu, na njihovim licima se vidjelo zaprepaštenje, a sreća i radost nas je sve obuzela", istakla je Jevtić.

Pogledajte reportažu.

Nakon poplava, EU Program za oporavak od poplava u saradnji sa općinskim vlastima i resornim ministarstvima identifikovao je ključne javne ustanove koje moraju biti obnovljene kako bi se građanima ponovo omogućilo korištenje ovih usluga. Te ustanove uključuju 156 škola i 12 obdaništa za više od 71.800 učenika i djece, šest zdravstvenih ustanova koje opslužuju 288.380 ljudi, četiri centra za socijalni rad za 22.859 korisnika, te zgrade tri općinske administracije čije usluge koristi 206.780 ljudi.

EU Program za oporavak od poplava vrijedan 43.52 miliona eura finansira Evropska unija, a provode ga UNDP, UNICEF i IOM.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.