25.1.2016. 18:20
0
Srebrenica: Bošnjački povratnici ponovo se privode na saslušanja u Bijeljinu
Ovih dana mnogi povratnici privode se na saslušanja u Bijeljinu s ciljem da se od njih iznude svjedočenja protiv ratnog komadanta Srebrenice Nasera Orića i drugih pripadnika ARBiH koje tužilaštvo tereti za navodne ratne zločine protiv civilnog srpskog stanovništva.

Mnogi Srebreničani negoduju i osjećaju strah, jer se pitaju kome će sljedećem na vrata pokucati pripadnici SIPA-e.

-U zadnje vrijeme SIPA masovno privodi Bošnjake koji su se vratili u RS. Oni se odvode na saslušanja za nekakvu odgovornost kao da su učestovali u ubijanju. Mi smo se branili, civile nismo ubijali, i ako je neko poginuo bio je vojnik koji je bio naoružan tj.ubijanja su se dešavala u samoodbrani. Mene ovo podjsjeća na 1992.godinu, uplašena sam i imam osjećaj kao da ću uzeti svoje lične stvari i ponovo negdje krenuti, ovo ničemu ne vodi, pa čak ni tzv. međunarodna zajednica i naši političari ne oglašavaju se u vezi s ovom situacijom - izjavila je za Fenu Hajra Ćatić, predjednica Udruženja “ Majke Srebrenice“.

- Nasilno privođene povratnika na saslušanja je pokušaj balansiranja da se zločini izjednače. Nama da je bilo dozvoljeno da imamo oružje, mi danas ne bi imali Memorijalni centar, niti presude o genocidu, nego bi imali fabrike i porodicu. Mnoge majke su ostale bez svojih najmilijih i mnogi neće znati kakav je osjecaj imati sina, snahu i unučad. Mnoge majke žive same i čeznu da im neko otvori vrata. Naša djeca su ubijena, a mi majke smo osuđene da živimo vječitu robiju. Ipak nema pravde bez Božije pravde - poručuje Hatidža Mehmedović, predjednica Udruženja Srebreničke Majke.

Pismenim zahtjevom obratili smo se Centru javne bezbjednosti Bijeljina u vezi ovoga slučaja, nažalost nismo dobili nikakav odgovor na zahtjev.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine 26. januara počet će suđenje ratnom komandantu Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, zbog optužbi za zločine 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca. 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 9. septembra tri tačke optužnice protiv Orića i Muhića, u kojima se navodi zločin nad ratnim zarobljenicima, odnosno da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.