26.3.2016. 17:25
0
Kesić: Međunarodna zajednica bi da ukine RS
Svi se pozivaju na međunarodno pravo u vezi sa ljudskim pravima, kršenjem ljudskih prava i Konvencijom o genocidu. Ali to se tiče država, a Republika Srpska je entitet. Tako da, sa jedne strane, oni osporavaju RS da postane država, a sa druge strane, pokušavaju da protiv nje koriste međunarodno pravo koje je vezano za države, kaže za Sputnjik Obrad Kesić.
Američki mediji se nisu pretjerano bavili presudom Radovanu Karadžiću, jer su u predsjedničkoj kampanji, a i glavna tema su bila dešavanja u Briselu. Malo koga je zanimalo nešto što se desilo prije 20 godina, ističe za Sputnjik Obrad Kesić, predstavnik Republike Srpske u Vašingtonu.

„Ta presuda ne mijenja dosadašnje stanje. Od samog potpisivanja Dejtonskog sporazuma imamo među Bošnjacima konstantna insistiranja da je RS nelegalna i nelegitimna i da je treba ukinuti. Svaka presuda koja je donijeta, pogotovo u vezi sa Srebrenicom, i koja je utvrdila takozvani genocid, zloupotrebljava se kao argument da je cijela RS genocidna i da je treba ukinuti", kaže on.

Međutim, kako smatra Kesić, pravno gledanje na tu situaciju je vrlo problematično.

„Oni se pozivaju na međunarodno pravo koje je vezano za ljudska prava, kršenja ljudskih prava i Konvenciju o genocidu. Ali to se tiče država, a RS je entitet. Tako da, sa jedne strane, oni osporavaju RS da postane država, a sa druge strane, pokušavaju da protiv nje koriste međunarodno pravo koje je vezano za države", kaže Kesić.

On naglašava da u međunarodnom pravu nigdje nije predviđeno da treba ukidati entitet i državu koji su osuđeni na bilo koji način, učestvovali u genocidu ili da nisu sprečili mogući genocid.

„Ali to se non–stop zloupotrebljava i stvara se fama da sa svakom presudom može da dođe do neke revizije i da se ugasi RS. Najbitnije je to da mi znamo da postoje stalni pritisci i napadi na RS i da postoji značajan broj bošnjačkih lidera koji bi se vezali za taj stav i koji bi to podržali. Znamo i da u međunarodnoj zajednici postoje oni koji bi jedva čekali da mogu da ukinu RS, ali u suštini, ta presuda Karadžiću niti šta mijenja, niti doprinosi njihovoj želji i stavovima oko tog pitanja",
zaključuje Kesić.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.