27.3.2016. 9:18
0
Analiza presude Karadžiću: Njegov advokatski tim tvrdi da je Karadžić je odbranio Srbiju i RS
Advokatski tim Radovana Karadžića je poslije analize presude Haškog tribunala konstatovao da je “Karadžić odbranio RS i Srbiju“, prenosi novinska agencija Patria.
Prema navodima advokata Gorana Petronijevića, odustajući od dijela genocida u sedam opština u BiH i zadržavajući kvalifikaciju “genocid“ kod Srebrenice, sud je oborio tezu bošnjačkih političara o Republici Srpskoj kao genocidnoj tvorevini.

“U obrazloženju presude također, Tribunal je rat u BiH okarakterisao kao građanski rat tri naroda u BiH čime se sa Srbije definitivno skida odgovornost za evetualno učešće”, dodao je Petronijević. 

Tribunal je, kako ukazuje Petronijević, odustao i od definicije genocida u Srebrenici kakvu je imao do sada, ne pominjući brojke od 7.000 do 8.000 ubijenih. 

“Budući da presuđenih 5.115 navodno ubijenih muslimana nije trećina reproduktivno sposobnih muškaraca u enklavi (kako su oni dosad definisali djelo genocida) vidi se da je ovaj haški mit potpuno urušen. Dokazat ćemo da brojanjem do kakvog se drži tužilaštvo u procesima do sada može da se govori o 3.200 mrtvih u cijeloj operaciji, a od tog broja ogroman broj je poginuo u vojnim operacijama”,
kaže Petronijević. 

Beogradski advokat ukazuje i da je najjači dokaz o postojanju genocida u Srebrenici prema sudu, navodni telefonski razgovor sa suđenja Vujadinu Popoviću u kojem se naređuje da se pobiju svi zarobljeni muslimani i podsjeća da je tadašnja VRS propustila kolonu 28. divizije od nekoliko hiljada vojnika i civila 15. i 16. jula u rejonu Zvornika. 

“To se desilo poslije razgovora na koji se sud poziva u donošenju presude Karadžiću za genocid u Srebrenici. U kvalifikaciji genocida u Srebrenici u presudi Karadžiću, Hag je skočio sebi u usta”,
zaključuje Petronijević. 

Pravni savjetnik Karadžića najavljuje i da će odbrana u žalbi "snažno napasti genocid u Srebrenici" i učešće Karadžića u svemu budući da se sud služio nepostojećim razgovorom Miroslava Deronjića (izaslanika kojeg je poslao u ovaj gradić) sa njim. Razgovor se nije dogodio, a odbrana planira da uvede i forenzička vještačenja navodnih presretnutih razgovora. 

Prema riječima Pitera Robinsona, odbrana će se žaliti po svih 10 osuđujućih osnova koje je sud uzeo kada je Karadžiću presudio 40 godina. 

“Prvi su utisci da je bivši predsjednik RS teško razočaran obrazloženjima u presudi i da Sudsko vijeće na osnovu izvedenih dokaza nije moglo da donese odluku o njegovom kažnjavanju na 40 godina zatvora”, rekao je Robinson. 

Kako navodi ovaj nekadašnji američki okružni tužilac, odbrana ozbiljno iščitava presudu i traga za slabim tačkama i nelogičnostima, a glavne slabosti su već uočene.

(NAP)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.