12.4.2016. 18:02
0
Izetbegović: SDA neće pristati na HDZ-ovo rješenje za Mostar
Stranka demokratske akcije ne može pristati na rješenje Hrvatske demokratske zajednice u vezi izbora u Mostaru, rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, prenosi novinska agencija Patria.

Predsjednik HDZ-a i hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović sinoć je rekao da do kraja mjeseca očekuje rješavanje pitanja Izbornog zakona, a njegov optimizam ne dijeli i Izetbegović. Predsjednik SDA je otkrio da se još uvijek pokušava naći rješenje za pitanje Grada Mostara.

"Pokušavamo približiti rješenja, ali na žalost još nismo to rješenje definisali. SDA je bio za to da u Mostaru imamo jedan sistem, jednog gradonačelnika, jedno izabrano tijelo"...

Dodao je da ovaj model nije "model SDA" nego je model koji je približen HDZ-u.

Na drugoj strani, prijedlog HDZ bi doveo do asimetrije u gradu na Neretvi, smatra Izetbegović.

"Po prijedlogu HDZ došlo bi do veće zastupljenosti jednog naroda nad drugim. Mislim da ovaj model nije prihvatljiv".

Na pitanje da li ovo znači da SDA neće pristati na model HDZ za Grad Mostar, Izetbegović je kratko potvrdio: "Da, tako je".

Prvi čovjek SDA osvrnuo se na konstataciju da se u "paketu o Mostaru razgovaralo i o izboru hrvatskog člana za Predsjedništvo BiH".

"O svemu se tome razgovaralo. Želimo napraviti snažan pomak i izaći iz ove situacije. U ovim razgovorima pokušavamo riješiti brojna otvorena pitanja poput slučaja 'Sejdić-Finci' rekao je Izetbegović koji ne zna razlog zašto je HNS odlučio da se povuče iz razgovora.

"HNS je odlučio da napravi neki svoj novi prijedlog bez dogovora s nama. U politici je sve moguće i ne trebamo se ljutiti. Trebamo ići dalje i pokušati riješiti probleme", zaključio je predsjednik SDA, javlja N1. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.