14.4.2016. 19:15
0
Nakon bezuspješnih pokušaja, konačno počinje suđenje rukovodstvu GRAS-a optuženih za krivotvorenje isprava
Nakon dva neuspjela pokušaja i zvanično je počelo suđenje bivšem direktoru GRAS-a Ibrahimu Jusufraniću i nekadašnjem šefu turističke poslovnice tog preduzeća Branislavu Petroviću. Sarajevsko tužilaštvo tereti ih za zloupotrebu položaja i krivotvorenje isprava pri čemu je javnom kantonalnom preduzeću GRAS i budžetu Kantona pričinjena šteta od oko milion maraka.

Nakon ranijeg izuzeća dvoje sudija, iz trećeg pokušaja počeo je glavni pretres bivšem direktoru GRAS-a Jusufraniću i bratu njegove žene Branislavu Petroviću. Predsjednica sudskog vijeća Rozita Šimić novinarima nije dozvolila snimanje optuženih u sudnici jer su odbili. Tužilac je naveo da se Jusufranić tereti za neopravdanu nabavku četiri auto-praonice od firme „Elesprom“ d.o.o. Ruše-Slovenija, inače partnerske firme “Elesprom” d.o.o. Sarajevo u vlasništvu njegovog sina, a u kojoj je Jusufranićeva supruga svojevremeno bila direktor. Praonice su nabavljene, kako tvrdi tužilac, tako što Upravnom odboru GRAS-a nisu predočene sve okolnosti, piše N1.

"Pa je po provedenom tenderu Upravni odbor na 47. sjednici od 29.decembra 2004. godine donio Odluku o prihvatanju prijedloga Komisije tako da je za nabavku i montažu četiri praonice prihvaćena ponuda firme „Elesprom“ d.o.o. Ruše, R. Slovenija u vrijednosti od 1.824.970,00 KM, nakon čega je Ibrahim Jusufranić zaključio sa firmom „Elesprom“ d.o.o. Ruše, R. Slovenija Ugovor o isporuci, montaži i stavljanju u pogon i školovanju za četiri praonice", saopštio je Senad Osmić, tužilac Kantonalnog tužilaštva KS.

Branislava Petrovića, nekadašnjeg šefa turističke poslovnice GRAS-a, tužilaštvo tereti da je sklapao štetne ugovore iz oblasti marketinga i krivotvorenje isprava. Odbrana pak tvrdi da ova optužnica nije opravdana jer je sarajevsko tužilaštvo 2013. donijelo naredbu o obustavi istrage protiv Jusufranića.

"Ta je odluka ozbiljna, iza nje stoji današnji tužilac Karić Džemal, dakle ponavljam stoji iza nje. Tako da se u ovom slučaju nije mogao ponoviti postupak, jedino kako to ZKP dozvoljava, ako je tužilac počinio krivično djelo. Jedino tako da se pravomoćnom odlukom utvrdi da je Karić Džemal počinio krivično djelo, dakle da je pogodovao Ibrahimu Jusufraniću, što mi nemamo", tvrdi Senad Kreho, advokat Ibrahima Jusufranića, piše N1.

Na upit – kakvo mu je imovinsko stanje, optuženi bivši direktor GRAS-a i osnivač Internacionalnog univerziteta Travnik, odgovorio je – srednje. U GRAS-u je ostavio dugove, ali je vrijednost privatne imovine porodice Jusufranić najmanje 7,5 miliona maraka. 

Optužba je najavila saslušanje 22 svjedoka, odnosno 20 svjedoka i 2 vještaka,  finansijske i grafološke struke. Nastavak suđenja zakazan je za 12. maj za kada je najavljeno saslušanje tri svjedoka optužbe.

Anesa Agović

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.