26.4.2016. 9:30
2
Nema sredstava za ispunjavanje zahtjeva boračkih udruženja
Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević izjavio je da Vlada Federacije BiH (FBiH) nema sredstava za ispunjavanje zahtjeva demobilisanih boraca koji bi iziskivali dodatnih 250 miliona KM godišnje u budžetu.

Bukvarević, čiju su ostavku na jučerašnjim protestima u Sarajevu tražili ratni veterani takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane, kaže da ne može nikome da obeća nešto što nije moguće provesti. 

On je naveo da poštuje svakog borca i boračko udruženje, ali da nema pravo da im daje lažne nade.

Bukvarević je izjavio za "Dnevni avaz" da Vlada FBiH godišnje izdvaja više od 500 miliona KM za realizaciju zakona o pravima boračkih kategorija. 

On je podsjetio da je Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica stavljen van snage 2008. godine i da je prije osam mjeseci sa predstavnicima krovnih boračkih organizacija pokrenuta inicijativa za izradu zakona. 

"Ponudili smo prijedlog svim zainteresovanim stranama, održali razgovore sa predstavnicima boračkih organizacija i obišli svih 10 kantona u FBiH. Ostavljena je mogućnost da dostave prijedloge, što je jedan broj njih i učinio i sada je formirana radna grupa za izradu nacrta zakona koji predviđa 16 prava i smatramo da je dobra polazna osnova", rekao je Bukvarević. 

Ratni veterani takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane nakon jučerašnjih protesta ispred zgrade Vlade FBiH dali su rok od sedam dana Bukvareviću da podnese ostavku jer nisu postigli dogovor sa predstavnicima vlasti. 


(SRNA)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.