23.5.2016. 9:25
0
Krnjić: Isplata penzija trajat će kraće
Direktor Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja FBiH Zijad Krnjić izjavio je u intervjuu za današnji "Faktor" kako će isplata majskih penzija početi 6. juna i da bi mogla trajati kraće u odnosu na ranije mjesece.

Upozorava da većinski dužnici prema penzionom fondu i dalje ne uplaćuju doprinose radnicima, ali isplaćuju plaću, čime direktno krše zakon.

- Do sada nema vidljivih pokazatelja da se poboljšala naplata doprinosa. Mi se nadamo da ćemo s isplatom početi 6. juna, jer je peti nedjelja. A počet ćemo zahvaljujući angažmanu sa BH Poštom od 45 miliona KM. Dakle, bit će dovoljno sredstava za one koji primaju penzije preko pošta. Mi ćemo taj novac poštama vratiti do kraja mjeseca. A sa bankama će opet biti različito, a preko njih ide isplata za dvije trećine penzionera. Realno je da bi se isplata mogla realizirati koji dan bolje nego prethodnih mjeseci - rekao je Krnjić.

Po njegovim riječima, najveći dužnici imaju akumuliranog duga 450 miliona KM po osnovu neuplaćenih doprinosa, što je mnogo više od deficita Fonda koji je 170 miliona KM.

- I dalje ne plaćaju doprinose, ali zato isplaćuju neto plaće, iako to zakonom nije dozvoljeno - upozorio je Krnjić u intervjuu za "Faktor".

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.