4.7.2016. 15:45
3
Predstavnici MVPBiH ne mogu učestvovati u organizaciji skupa u Potočarima
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je donio odluku da predstavnici Ministarstva ne mogu učestvovati u aktivnostima vezanim za organizaciju komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula.

Crnadak je ovu odluku obrazložio izjavama načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića, navodeći da se u potpunosti suprotstavljene jednom od glavnih vanjskopolitičkih pravaca Bosne i Hercegovine, a to je razvoj dobrosusjedskih odnosa.

Iako neće učestvovati u organizaciji spomenutog događaja, MVPBiH će, kroz aktivnosti svog diplomatskog protokola, asistirati ministrima i drugim visokim zvaničicima tokom njihovog boravka u BiH, u skladu sa zakonom i svojim međunarodnim obavezama.

- Podsjećam javnost u BiH da su sva tri naroda, oba entiteta i sve ključne političke ličnosti i partije opredijeljene za jačanje odnosa u regiji, a posebno za razvoj odnosa s prvim susjedima, Srbijom i Hrvatskom, kao i s Crnom Gorom. U skladu s tim, kao ministar inostranih poslova želim jasno da kažem da su svi državni funkcioneri iz svih zemalja regiona dobrodošli u BiH, bilo gdje i u bilo koje vrijeme. Imajući u vidu izjave  Durakovića, kojima je poručio premijeru Republike Srbije Aleksandru Vučiću da nije dobrodošao u Srebrenicu, jasno je da je na taj način ugrožen jedan od osnovnih prioriteta spoljne politike BiH, čime se nanosi ogromna šteta BiH - izjavio je tim povodom ministar Crnadak.

Naglasio je da je pravo svakoga u BiH da na skup koji organizuje pozove ili ne pozove bilo koga, ali je isto tako pravo i obaveza Ministarstva da ne podržava i ne pomaže organizaciji događaja koji su suprotni osnovnim prioritetima i interesima spoljne politike BiH.

- Žao mi je što sam morao donijeti ovakvu odluku, jer iskreno poštujem sve nevine žrtve u Srebrenici, kao i na svim drugim stratištima u BiH, ali nisam mogao dozvoliti da MVPBiH bude dio huškačke i antievropske atmosfere, stvorene izjavama Durakovića, čime bi se ugrozili interesi BiH i naša spoljnopolitička pozicija - navodi Crnadak, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.