8.7.2016. 10:58
0
Bratić: Rezultate popisa u RS-u niko neće priznati, radi se o politikanstvu
Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić smatra da je u ovoj fazi potpuno nepotrebna posebna sjednica entitetskog parlamenta o popisu u tom bh. entitetu, koja će biti održana 13.jula, ocijenivši da time RS ulazi u „politikanstvo“.

-Ovo je pokušaj uvođenja nekih paralelizama kada je u pitanju popis stanovništva, jer te rezultate popisa stanovništva u RS-u niko neće priznati, ni međunarodne nadležne institucije, a samo će se napraviti dodatne obaveze – rekao je Bratić, nakon sastanka Kolegija entitetskog parlamenta.

Umjesto da se bavimo, kako je naveo, životnim pitanjima, u RS-u se otvara pitanje popisa, koje vidi kao dio predizborne kampanje.

-Popis stanovništva i u RS-u je dio onog provedenog u cijeloj BiH. Ukoliko je bilo primjedbi, trebalo je da se iznesu na početku ovog procesa, a ne sada – naglasio je Bratić navodeći da je sve ovo i loša poruka Bošnjacima povratnicima na ovo prostore, nad kojima se tokom rata dogodio jedan zločin, a sada se pokušavaju „izbrisati“ iz popisa, što je još jedan zločin.

Na sjednici parlamenta RS-a 13. jula Koalicija „Domovina“ će iznijeti svoje stavove, a odlučit će da li će ostati na ovom zasjedanju, jer se, kaže, otišlo u krivom pravcu.

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović zatražila je da se sazove posebna sjednica entitetskog parlamenta na kojoj bi se razmatrao Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u RS-u.

Ovaj prijedlog zakona u skupštinsku proceduru upućen je po hitnom postupku, a Kolegij parlamenta RS-a zakazao je posebno zasjedanje za 13.juli.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.