10.7.2016. 16:51
1
"Finale 'Zvezda Granda' neće se održati 13.7., ako je cijena pomirenja da zaboravimo šta se desilo, e toga nema"
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković oglasio se na svom Facebook profilu povodom organziranja koncerta u Zetri, gdje bi trebalo biti održano finale "Zvedzda Granda" 13. jula, dva dana poslije dženaze u Potočarima:

"Finale "Zvezda Granda" neće biti održano 13.7.. Sarajevo mora poštovati svoja stradanja i stradanja ostalih dijelova BiH. U tišini će i dostojanstveno ispratiti i ove godine ukop žrtava genocida u Srebrenici. 

O ukusima, ovog puta muzičkim, ne želim da raspravljam.

Ono što me cini tužnim jeste naša realnost. Dobio sam mnogo poruka, pretežno mladih ljudi, koji misle da je dovoljno da se 11.7 obiđu mezarja u Srebrenici i da smo tim činom ispunili svoju obavezu. Neki su me napadali zbog stava i odluke da 13-og Sarajevo ne pjeva. Kako je moguće da tako brzo zaboravimo svoja stradanja? Međunarodni sud u Hagu je zvanično potvrdio da se u Srebrenici desio genocid. Nakon Holokausta jedini zvanično presuđeni genocid, u Evropi, na pragu 21-og vijeka. Nije se desio nekom drugom, nama se desio. Pisao sam kako je jedan svicarski političar kažnjen zbog javnog negiranja genocida u Srebrenici. U nekim zemljama se ide u zatvor kad negirate genocid u Srebrenici ili Holokaust. Da li danas bilo ko normalan negira Holokaust? Genocid je riječ čije značenje treba da istražujemo, da znamo sta on zaista znači.
 
Većina onih koji su mi pisali ima istu tezu, ne svađajte nas, mirite nas, nećemo nove sukobe. 
Niko normalan neće sukobe, niko normalan nije protiv pomirenja, niko normalan nije za svađu. 
A ako je cijena pomirenja da zaboravimo šta nam se desilo, e toga nema!

Da se ne sjecamo svojih zrtava, da ne pamtimo namjere i djela zločinaca?

To što nema političke hrabrosti da političari s druge strane Drine i u RS-u napokon priznaju ono sto cijeli svijet zna, to je njihov problem.

U Srebrenici se desio genocid. Mi to znamo, zna to cijeli svijet, a tako je presudio i sud.
Genocid: Ko s ciljem da potpuno ili djelomicno unisti neku nacionalnu, etničku, rasnu ili vjersku skupinu zapovijedi da se članovi ubijaju ili da im se nanose teške povrede, da se prisilno raseljavaju ... Počinio je genocid", stoji u postu Dine Konakovića.


1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.