20.7.2016. 10:12
1
Muž Željke Cvijanović na sudu: Bivšu firmu ostavio u milionskim dugovima, pa onda podnio tužbu
Aleksandar Cvijanović je bio direktor Zavod za izgradnju Banja Luke, koji je na kraju 2014. godine bio u minusu 909.822 KM, dok su obaveze iznosile 2,2 miliona maraka.

Bivši direktor Zavoda za izgradnju Banja Luka (ZIBL) Aleksandar Cvijanović podnio je tužbu tešku 12.000 KM protiv ovog preduzeća koje je ostavio u milionskim obavezama i gubicima. Cvijanović, suprug predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović, tužio je ZIBL zbog neisplaćenih plata, te naknada za topli obrok i prevoz, saznaje poslovni portal Capital.ba.
 
U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas je trebalo da bude održano ročište po ovoj tužbi, ali je ono odgođeno zbog odsustva sudije, potvrdili su Capital-u u ovom sudu.
 
Aleksandar Cvijanović vodio je ZIBL do oktobra 2014. godine kada je podnio ostavku na funkciju direktora.
 
Minus ZIBL-a na kraju 2014. godine, iznosio je 909.822 KM, dok su obaveze bile 2,2 miliona od kojih se većina, odnosno više od dva miliona KM odnosilo na kratkoročne obaveze.
 
ZIBL je u 2013. godini dugovao radnicima za plate i naknade 736 hiljada KM, dobavljačima 604 hiljada KM, a imali su i 159 hiljada KM duga PDV-a.
 
ZIBL ni u prošloj godini nije uspio da izađe iz minusa, ali je on značajno smanjen u odnosu na 2014. godini. Ova firma lani je poslovala sa gubitkom od 12.881 KM.
 
U kolikim je problemima ZIBL govori činjenica da je Skupština Grada Banjaluka bila prisiljena, krajem prošle godine, dati saglasnost ZIBL-u da uzme kredit od 1,8 miliona maraka.
 
Radnici ZIBL-a su u aprilu ove godine protestovali pred Gradskom upravom nezadovoljni zbog šest neisplaćenih plata, naknada za prevoz, zaostalih doprinosa i regresa.
 
Dok bivši direktor tuži ZIBL za neisplaćene plate, upravo su za mandata njegove supruge, premijerke Željke Cvijanović usvojene Izmjene Krivičnog zakona RS kojima je predviđeno da poslodavci koji pet mjeseci ne isplate platu mogu da budu kažnjeni zatvorom od jedne do pet godina.


(Anesa Agović / SB)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.